Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаКметът на Дупница и министър Терзийски дадоха старт на ремонта за 1,1 млн....

Кметът на Дупница и министър Терзийски дадоха старт на ремонта за 1,1 млн. лв. в жк „Бистрица”

  • За 1 г. благоустройството ще е факт, увериха Чимев и управителят на фирмата изпълнител Николай Йосифов

С официална първа копка и водосвет започна вторият етап от благоустрояването на жк „Бистрица” в Дупница. Църковния ритуал извърши архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Старт на дейностите дадоха кметът Методи Чимев и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Двамата разбиха бутилки с шампанско в кофата на багера, направил символичната копка.

„За мен е удоволствие, че дойде време да пристъпим към изпълнение и на втория етап от ремонтните дейности в жк „Бистрица”. Знаете, че преди няколко години стартирахме реконструкцията в жилищния комплекс. Бяха подменени водопровод, канал, изградени улици, тротоари, но останаха недовършени междублокови пространства и алеи.

Архиерейският наместник Георги Паликарски отслужи водосвет.

Сега е моментът да стартираме тази дейност. Изпълнителят – фирма „Булплан инвест”, има ангажимент в рамките на 1 година да извърши благоустройството. Имаме уверение и обещание, че дейността по обекта ще бъде приключена максимално бързо. Пожелавам го от сърце. Пожелавам в рамките на няколко месеца да проявим търпение и разбиране – в интерес на всички нас е жилищният комплекс да добие вида, който очакваме. Пожелавам лека и безпроблемна работа на изпълнителя, а на вас – дълги години да ползвате придобивката, която ще имате”, каза кметът Чимев.

„Искам да поздравя всички, живеещи в жк „Бистрица”, за това, че стартира втори етап от обновяването на този хубав комплекс. Искам да поздравя и г-н Чимев за това, че има такъв екип, който да може да изработва такива проекти, да се одобряват от съответните министерства. В случая се осигурява безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Пожелавам ви бързо изграждане на площадките за децата”, обърна се към присъстващите министър Терзийски.

Управителят на „Булплан инвест” ООД-Кюстендил Николай Йосифов отбеляза, че с ремонта са ангажирани 30 работници. „Предстои изграждане на 5 площадки. Ще има кътове за отдих, за игра на децата, алеи за преминаване, озеленяване според ландшафтен проект. В момента сме на площадка в междублоково пространство на квартал 220, ще се работи успоредно и на площадка 218. Има две групи, които ще работят успоредно. Като приключат работата на двете площадки, ще се преместят на другите три. Имаме пълно съдействие от институциите и общината и очаквам нещата да се случат за по-кратко време от посочения срок – 1 година. До края на есента мисля, че ще приключим”, обясни Йосифов.

„Реконструкцията и облагородяването обхващат междублоковите пространства на блоковете 59 А, 59 Б, 58 А, 57 В, 57 Б, 57 А и 60 А, както и блокове 62, 63, 64, 65, 72, 73, блок  8 А, блок 9 А, блок 10 А, блок 2, блок 3, блок 5, блок 6 и блок 7”, каза Гергана Димитрова – гл. специалист на отдел „Европроекти” в общината.

На церемонията присъстваха зам.-кметовете Олга Китанова и Крум Милев, служители в общинската администрация, общински съветници, сред които кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ д-р Александър Паризов, живеещи в квартала.

Припомняме, че  предстоят ремонтни дейности на стойност около 1,1 млн. лв. без ДДС. В проекта е заложено изграждането на площадки за деца до 3 и до 12 години, на пешеходни алеи, кътове  за спорт и отдих, парково обзавеждане, озеленяване. Припомняме още, че в първия етап на мащабния ремонт беше изградена  инфраструктура – ремонтирани бяха улици, подменени бяха около 4 километра ВиК мрежа, променена бе транспортната схема на квартала. Ремонтът продължи около две години и бе на стойност около 8 млн. лв.

*Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular