Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилКметът на Кюстендил участва в откриването на изложбата с военни картини на...

Кметът на Кюстендил участва в откриването на изложбата с военни картини на Майстора

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов и директорът на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ Валентин Господинов участваха в откриването на изложбата “Войната! И подлуде светът…”, която отбелязва 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора в Софийската градска художествена галерия (СГХГ), съобщиха от пресцентъра на общината в Кюстендил.
“Балканската война не успя да разреши проблемите на Балканите.

Войните продължават в следващите години, баталното изкуство тепърва ще се разраства. Днес, макар и събрано в колекции на отделни музеи и галерии, както и в различни частни сбирки, изкуство, създадено по бойните полета на Балканите, все още очаква своето цялостно събиране, изследване и публикуване не само като произведения, но и като разказ за съдбите на художниците от онези години”, заяви при откриването директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева, цитирана от пресцентъра на община Кюстендил.
На откриването присъстваха още заместник-кметът на Столичната община Мирослав Боршош, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова и директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.
Експозицията е подготвена в партньорство с Националния военноисторически музей и Художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Тя може да бъде разгледана до края на май.
Впечатляващ брой художествени свидетелства от войната е оставил големият български живописец Владимир Димитров-Майстора. Той е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912-1913 г. Неговите творби могат да бъдат разгледани в изцяло самостоятелна зала.
Изложбата е съпътствана от каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ, както и от мултимедийния проект на Венелин Шурелов “Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular