Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеКметът на Сандански К. Котев целуна иконата Поясът на Пресвета Богородица за...

Кметът на Сандански К. Котев целуна иконата Поясът на Пресвета Богородица за празника на Мелник, стотици се събраха на мегдана

Зам.- кметът Зорница Органджиева се хвана на хорото

Красимира Паскалева, Грозда Манолева и Зорица Органджиева
Красимира Паскалева, Грозда Манолева и Зорица Органджиева

Празничен водосвет с иконата Поясът на Пресвета Богородица, от архиерейския наместник на Сандански епархия – свещеник Георги Танчев и още четирима свещеници, събра стотици гости на мегдана в Мелник за празника на града.

Площадът беше изпълнен с християни, пристигнали от близо и далеч, за да почетат Света Зона. Името в превод от гръцки означава Светият пояс. Всички бяха поръсени за здраве и благословение от отец Георги Танчев.
Празникът уважиха кметът на Сандански Кирил Котев, зам.кметовете Зорница Органджиева и Георги Трайков, общинският съветник Стоян Агов. Домакин и организатор е кметът на Мелник – Наско Петев.
С литийно шествие иконата ” Поясът на Пресвета Богородица” беше придружена до старинната църква Света Зона на хълма, на вис. 100 м над град Мелник. Пътят минава по живописна екопътека, която е направена от доброволци миналата година, със стъпала и се поддържа в много добро състояние.
На хълма със старата църква Света Зона ( от началото на 13 век) няма вода и ток, но всяка година тук пренощуват християни, вярвайки в чудодейната сила на това силно енергийно място.
На 31 август 2018 г. се очаква Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим за утринната празнична литургия в ” Света Зона”.
След това ще се проведе търг с подарени на църквата неща, а средствата са за благоустрояване на сградата.
От няколко години редовно идват близки хора от град Петрич и увлекателно разказват за своето пребиваване на това свято място.

RELATED ARTICLES

Most Popular