Friday, May 3, 2024
HomeКриминалниКметът на Септември свободен срещу 250 000 лв., но обвинен

Кметът на Септември свободен срещу 250 000 лв., но обвинен

 

Кметът на община Септември Марин Рачев, който вчера беше задържан при зрелищна акция на прокуратурата, днес беше освободен, но му бяха повдигнати обвинения.

По обяд той напусна сградата на полицейското управление и обяви, че е пуснат срещу голяма парична гаранция, но отказа да назове точната сума. Рачев обаче съобщи, че ще обжалва пред съда и се надява тя да бъде намалена. По-късно шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев уточни, че паричната гаранция е от 250 000 лева и тя трябва да бъде внесена в срок.

Прокуратурата е повдигнала на кмета обвинения – за безстопанственост и за неизгодни сделки. Сред тях са 7 договора на общината за ремонтни дейности с доказана щета над 100 00 лева, както и купуване на имот от фирма на братовчедка на Рачев, чиято пазарна цена е завишена над 100 пъти.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че той е ощетил общината с 13 млн. лева, които са усвоени от 14 фирми, собственост на негови роднини, поели всички обществени поръчки в Септември.

Днес стана ясно, че справки от ДАНС, които са свързани с купуване на гласове през 2015 година в Пазарджишка област, са били намерени в нощното шкафче на кмета. Тепърва ще се изяснява кой е предоставил документите на Рачев.

Заедно с него за аферата в общината е обвинен и служител, който имал задължението да се грижи за надзора по обществените поръчки. Той също е пуснат под парична гаранция, но много по-ниска – 10 000 лева. Засега името му не се споменава.

Самият Рачев заяви още, че вярва в българското правосъдие, което ще докаже, че е невинен. Той бе посрещнат от десетки протестиращи в негова подкрепа, сред които беше и съпругата му Васка Рачева. Хората буквално се нахвърлиха върху него с целувки и прегръдки, скандирайки: “Рачев, Рачев!” и “Няма такъв кмет като Рачев”.

Още вечерта след като бе арестуван, 11 от общо 13-те кметове на населени места към общината започнаха подписка в негова защита.

По повод твърденията в медии, че десетки полицаи са нахлули в сградата на общината по време на вчерашната акция, прокурор Иван Гешов коментира:

„Откакто аз съм административен ръководител по-малко присъствие на полицаи никога не е имало в никоя друга операция. Това е направено умишлено. Хората, които виждате, са представители на други структури и в голямата си част нямат полицейски функции, това са служители от новата Антикорупционна агенция, това са служители на Специализираната прокуратура и служители на Бюрото на защита на свидетелите към главния прокурор“.

RELATED ARTICLES

Most Popular