Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилКметът Паунов: От 6 май заработват кафета и ресторанти в Кюстендил

Кметът Паунов: От 6 май заработват кафета и ресторанти в Кюстендил

6-има души се лекуват от COVID-19 в болницата, 314 са под доброволна карантина

“Очакваме представители на бизнеса от ресторанти, заведения, кафета, тези, които искат да се включат с градините си и откритите площи, днес да проведат среща, за да можем утре ние да им организираме среща с представители на РЗИ и Агенция по храните, за уточняване на детайли по спазване на изискванията”. Това каза на днешната си пресконференция пред медиите кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той уточни, че  заведенията, които искат да работят, от Гергьовден вече може да отворят врати.

Другата крачка към разхлабване на мерките касае спортуването поединично на открито, както и посещението на паркове и планините. “Със своя заповед забранявам организиран транспорт да бъде използван в планините. От утре, 5 май ще може да се използва откритата част на стадион “Осогово”. През източния вход откъм ул. “Юрий Гагарин” може да се влиза, от 7 до 20 часа, при спазване на дистанция, не по- малко от 2, 5 метра, могат да спортуват по лекоатлетическата открита писта. По същия начин от 8 до 20 часа могат да се ползват тенис кортовете в града, на ул. “Илинден””, каза Паунов.

Градоначалникът информира още, че за щастие последните дни в община Кюстендил няма нови случаи на установени лица с коронавирус. “В момента има 6 души с диагноза COVID-19 в болницата и на 2- ма се чакат резултатите от пробите, имат симптоматика и са на 2- ри етаж в отделението. Част от болните се изследват евентуално за изчистване от вируса, тъй като при двама от тях има подобрение, дори при единия първата проба е отрицателна, но едва след 2 отрицателни проби се прибягва към изписване. Оценява се като относително стабилно състоянието им. Влошаване има само при един от пациентите”, добави кметът.

Към момента 314 човека са под доброволна карантина, като това са различни контакти или лица, които са се прибрали от чужбина.

Краси Ценкова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular