Кметът Чимев за финансовата рамка: Община Дупница никога не е имала бюджет от 39 682 649 лв.

Олга Китанова, Методи Чимев и Павел Петров

Капиталовите разходи са около 12 млн. лв., за над 7 млн. лв. имаме договори за финансиране по европейски програми

„В община Дупница никога досега не е предлаган проектобюджет в размер на 39 682 649 лв. Въпреки лошата 2020 г., имайки предвид пандемията и проблемите на национално ниво, мога да ви уверя, че за първи път с бюджета си община Дупница не отчита нито един нарушен показател по чл. 130 „А” от Закона за публичните финанси. Изводът е, че общинското ръководство така е планирало бюджета, че неговото изпълнение е над 90%. Това предполага освен коректно планиране и спазване на строгата финансова дисциплина, благодарение на което тези показатели са изпълнени”. Това заяви кметът Методи Чимев на провелото се обществено обсъждане на тазгодишната финансова рамка на община Дупница. Градоначалникът обърна внимание на заложените в бюджета капиталови разходи в размер на около 12 млн. лв., от които за над 7 млн. лв. общината има договори за финансиране по европейски програми, включително и по програмата за трансгранично сътрудничество. „Преди 10 г. говорехме за общо 200-300 000 лв. за рехабилитация. Сега говорим за над 200 000 лв. за рехабилитация на улична мрежа по села и близо 1 млн. лв. в града”, посочи градоначалникът.

Зам.-кметът Олга Китанова подчерта, че бюджетът предполага устойчиво развитие на общината за тази година. Според нея предпоставка за това са голямата част от предложенията на групите в ОбС и кметовете на селата, включени в проекта.

Китанова отново изброи приоритетите в инвестиционната политика, целяща подобряване на инфраструктурата. Посочи, че освен заделените 4 млн. лв. за капиталови разходи, ще се изпълнят няколко важни проекта, за които е осигурено финансиране с евросредства. Един от тях е третият етап от проекта за ремонт в жк „Бистрица”, реализиран по ОП „Региони в растеж” на стойност 1 млн. и 350 хил. лв. „Буквално след броени дни се очаква да стартира строителството”, каза Олга Китанова. До края на този месец се очаква да бъде издадено разрешение за строеж на център за временно настаняване, за който са предвидени 470 000 лв. Останалите приоритетни обекти, както бе споменато и преди дни, са: старото сметище, чиято рекултивация по одобрен проект за 5 млн. лв. предстои; Младежкият дом, който с 2 млн. и 170 хил. лв. ще се преустрои в Исторически музей, като се очаква строителството да започне до кая на м. април; културният център до Джамията, който се строи и ще бъде пуснат в експлоатация; къщата на Ст. Димитров-Марек, която ще бъде преустроена в етнографска експозиция; Часовниковата кула, където предстои реконструкция по проект, спечелен по програмата за трансгранично сътрудничество.

Финансистът Павел Петров подчерта, че във финансовата рамка има увеличение и като приход от централния бюджет, и от местни приходи. За населените места са предвидени 1 млн. и 782 хил. лв., както и дофинансиране с 30% от средствата, постъпващи от наеми и продажби на имоти, земя и т.н., каквито са новите изисквания.

Въпроси и мнения, касаещи бюджета, имаха общинските съветници Костадин Севдин, Вергил Кацов, Валентина Караганова, Георги К. Градевски, Георги Наумов, председателят на ОбС Костадин Костадинов, кметът на с. Самораново Райко Цветков. Севдин зададе въпроса ще бъде ли реализиран проект за 1 млн. и 640 хил. лв., отпуснати от МРРБ. Съветникът посочи и улици в родното си село Самораново, които са проблемни и се нуждаят от ремонт – „Рила”, „Скакавица”, „Стаменко Градевски”. Подчерта, че заради честите аварии на водопровода там се губи  много вода. На загубите на вода в Самораново обърна внимание и  Райко Цветков. Управникът на Самораново смята, че водопроводната мрежа на това село е приоритет, тъй като оттам се захранват с вода Дупница и яз. „Дяково” и загубите се отразяват негативно на водоснабдяването на други населени места. Цветков обърна внимание и на необходимостта от разширение и ремонт на оградата на гробищния парк в Самораново.

Вергил Кацов настоя за подобряване на водоснабдяването на с. Джерман, където ежегодно през лятото хората остават без вода. Кацов отбеляза още, че общината е длъжник на селата и най-вече на Червен брег по отношение на благоустройството.

Кметът Чимев отговори, че в 2-3 села тази година ще започне подмяна на водопроводи. В Бистрица това вече се извършва. За Крайници, Яхиново и Джерман са изготвени проекти за подмяна на водопроводите, като за първите две села е проведена процедура по избор на изпълнител, а за Джерман това предстои. Водени са разговори за финансиране с регионалното министерство и за средства за ремонт на водопроводната мрежа в Самораново.

Валентина Караганова настоя спортните клубове, които получават субсидии от общината, да освобождават от такси децата сираци. Отговорът на кмета Чимев бе, че това може да се осъществи, но е необходимо да се установи броят на тези деца. Георги Наумов предложи самите клубове да картотекират децата и да предоставят списъка на общината, за да се има предвид това при отпускането на финансирането.

Костадин Костадинов определи финансовата рамка като „балансиран бюджет на малък европейски град”. Шефът на ОбС  приветства общинската управа за предвидените сондаж за минерална вода в Бистрица, ремонти на кметствата в Крайници и Червен брег и включване в регулацията на ромската Гиздова махала. Костадинов зададе въпрос дали ФК „Марек” ще поеме някакви ангажименти, след като средствата за отбора се увеличават с близо 50%  – от 120 000 лв. досега за тази година сумата е завишена на 180 000 лв.

„В края на миналата година ръководството на клуба дойде при мен с въпроса може ли и в бъдеще да продължи да разчита на финансиране. Имаме много хубав отбор от млади момчета, предимно от града и региона, и за наша радост в момента са на първо място. Хубавото е, че имаме и работеща школа, която да осигурява кадри за представителния отбор. След разчетите, които направихме, преценихме, че това е сумата, която можем да предложим на Общински съвет да бъде отпусната за „Марек“. В последните няколко седмици има интерес от външни фирми за някакво финансиране и разговори предстоят. Буквално миналата седмица пък имах много приятен разговор с бивш президент на клуба, за когото се говорят само суперлативи, но нека не споменавам името му на този етап. Има вече частично поет ангажимент, но нека не избързваме с повече информация. Когато има някаква готовност, ще го обявя пред Общински съвет“, отговори градоначалникът.

Георги К. Градевски зададе въпрос ще бъдат ли освободени от такса „смет” бизнеси, пострадали от пандемията. Зам.-кметът Китанова отговори, че това е невъзможно, тъй като това се решава със закон. Посочено бе, че Законът за местните данъци и такси не позволява такова опрощаване. Градевски настоя в такъв случай да се намалят таксите. Получи отговор от Чимев, че може да внесе такова предложение за разглеждане от Общинския съвет, който има правомощия да определя размера на тези налози. Георги Градевски даде и предложение – общината да извърши рехабилитация на коритото на река Отовица и по течението й в Самораново към планината да бъдат изградени зони за почивка и пикници, което по думите му не е свързано с огромни средства.

Както обикновено, на общественото обсъждане на финансовата рамка присъстваха малко хора – общински съветници и служители в общинската администрация. Бюджетът ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет следващия понеделник.

Юлияна КОЛЧАКОВА