Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияКНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин, за да живее...

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин, за да живее нормално

1103 лева нето, или 1421 лв. бруто, са нужни на един възрастен човек в България за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Това обявиха от КНСБ, като цитираха данни от Института за социални и синдикални изследвания към организацията. Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест 56 лева повече за един самотно живеещ работещ българин е сега – 9 месеца по-късно”, заяви президентът на синдикатите Пламен Димитров.
От КНСБ съобщиха още, че в момента, за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.
“Миналия декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компенсаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се”, категорични са синдикатите. Ръстът на цените при храните и горивата е причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.
“През зимния период 27,5% от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат”, заявиха още от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, убедени са те. Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот, настояват от КНСБ. Например трябва да осигури “средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията”, както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular