Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияКНСБ: 1351 лв. на месец са необходими на работещ човек, за да...

КНСБ: 1351 лв. на месец са необходими на работещ човек, за да живее нормално

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство

Над 2400 лева е минималният месечен доход, необходим за издръжката на едно тричленно семейство у нас за последното тримесечие на миналата година, сочат данни на КНСБ.

1351 лева е “чистият” месечен доход, с който един работещ, който живее сам, трябва да разполага, за да се издържа. Така доходът, нужен за издръжка у нас, се увеличава с близо 18% на годишна база.

На пресконференция от КНСБ изнесоха данни за нарасналите цени на основните хранителни стоки. Най-голямо е поскъпването при яйцата и млечните продукти.

“Като няма адекватни действия, хората си ги търсят, за да могат да вържат двата края. Към тези, които отиват на избори – минимална заплата поне 1000 лв. от началото на 2024, с която да влезем в Еврозоната”, призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Българите обедняха, независимо дали работят на средна заплата, на по-малко от средна заплата, на минимална заплата. Всички ръстове, които бяха направени от държавния сектор, включително, ръстът на минималната заплата, включително, който е 770 лв. – не са достатъчни, за да покрият основните стоки от потребителската кошница. Ако погледнете какво се случва с яйцата – те са поскъпнали със 140%”, посочи Любослав Костов, гл. икономист на КНСБ./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular