Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилКовид отделението в Кюстендил пак започна да се пълни с болни

Ковид отделението в Кюстендил пак започна да се пълни с болни

На 42-ма фармацевти, стоматолози, медсестри ще се направи първична имунизация, каза болничният шеф д-р Величков

Нови 44 случая на Ковид-19 за три дни регистрираха в област Кюстендил. От Областния кризисен щаб уточниха, че най-много положителни проби има в община Кюстендил – 40, от Дупница – 3 и само 1 от община Невестино. За коментар по повод обстановката потърсихме директора на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” д-р Александър Величков. По думите му разпространението на вируса е дифузно, а големия брой заразени отдава на много празници през януари и неносенето на маски.

“Според мен причина за повишаване на случаите са отминалите коледно-новогодишни празници и имени дни. Да не забравяме, че симптомите започват да се развиват след 10-ина дни. Друг момент е пренебрежителното отношение към носенето на маски. Случаите, които установихме в последните 3-4 дни, са с хора на различна възраст. Имаме от деца до възрастни. Рязко се увеличи броят на хоспитализираните в Ковид отделението. Бяхме спаднали до 15 човека, сега са 38 души. Имаме хора в тежко състояние, има и по-леки. На ден, съдейки по броя на пробите, които взимаме, през Ковид кабинета преминават 15-16 човека, които са първични. Имаме и много вторични, които са заразени, но идват да им проследяваме състоянието, тъй като провеждат лечението у дома. За пореден път ще апелирам – трябва да се носят маски, трябва да се избягват случайни срещи и разговори без маски. Вътре в семействата, когато има някой с температура или неразположение, останалите, доколкото могат, трябва да се изолират. Възрастните хора нямат навика да слагат маски или пък ги държат проформа. Падат им, носът им е свободен… В тази епидемия е нужно самосъзнанието на всеки един да проговори”, коментира д-р Величков.

Той съобщи още, че очакват нова пратка от ваксините на фирмата „Пфайзер“ и в сряда на 42-ма души ще се направи първична имунизация. “Това ще са хора от здравния сектор на различни учреждения – фармацевти, стоматолози, медсестри и други. Хората от социалния патронаж, заедно с учителите и домуващите в Преколница, и дом “Ильо войвода” са във втора фаза. Броят на ваксините, които получаваме, са в зависимост от броя на желаещите да се имунизират, за да не изгубим нито една ваксина. Организацията е изключително прецизна, всичко е под график. Все още продължава и слагането на вторичната ваксина, на първата група, която се подложи на имунизация от колегите в болницата. Следят се стриктно дни, часове и след 21-вия ден се започва вторичната. Мога да кажа, че никой до момента не е получил или се е оплакал от някакви странични ефекти. Единствено 2-ма-3-ма души изпитваха лека болка на мястото, където са убодени, и то само при натискане, което отзвучава до ден. Други оплаквания няма”, каза още д-р Величков.

Краси ЦЕНКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular