Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилКовид-19 взе четвърта жертва в Кюстендил, само за два дни заразените станаха 25-има

Ковид-19 взе четвърта жертва в Кюстендил, само за два дни заразените станаха 25-има

  • Медсестра и санитарка са сред заболелите, ромският квартал е изцяло блокиран до 30 юни

Расте броят на заразените с Ковид-19 в община Кюстендил. В неделния ден бяха установени 19 нови случая на коронавирус, от които 11 в ромския кв. “Изток”. Останалите са от града, села в общината, както и едно лице от Невестино. Има заразени медицинска сестра и санитарка, каза директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” д-р Александър Величков.

В ковид-отделението на болницата в Кюстендил в събота почина 60-годишният мъж, който бе в най-тежко състояние. “Мъжът нямаше съпътстващи заболявания, беше с пневмония. В последните дни състоянието му бе много лошо и бе интубиран. Той бе сред първите установени в ромския кв. “Изток”, но постъпи едва на следващия ден през Спешния център. За съжаление при него нещата се развиха много бързо”, каза д-р Величков. В съботния ден новозаразени с COVID-19 лица бяха шестима, като всичките са жители на ромския кв. “Изток”, информира д-р Величков.

“Наистина обстановката е доста напрегната. Явно влязохме във втора вълна, но очаквам бързо да бъде овладяна. В ковид- отделението лежат 4-ма човека новопостъпили за последните 24 часа. От тях 3-ма са жители от кв. „Изток” и установеният случай в община Невестино. Общият брой лица, които лекуваме, вече е 11, от които 3 жени и 8 мъже. На трима от тях състоянието продължава да е тежко. На трима средно тежко, останалите мога да кажа е задоволително. Нещата са много динамични и е възможно картината на заболели и приети да се мени всеки час”, информира д-р Величков.

От началото на пандемията в област Кюстендил установените с COVID-19 лица са вече 145.

Също така стана ясто, че е забранено изцяло влизането и излизането от кюстендилския кв. „Изток“, поради увеличаващите се случаи на коронавирус. Кварталът се затваря изцяло, 24-часово, до 30 юни. Решението е на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, свикан извънредно от губернатора  на Кюстендил Виктор Янев.          Членовете на Областния кризисен щаб взеха решение в кв. „Изток“ да влизат само медицински екипи при спешност, екипи при възникване на аварии, както и доставчици на храна и медикаменти. Жителите на квартала могат да изпълняват трудовите си задължения, но при строго организиран транспорт от работодателите, с конкретен маршрут. Организираният транспорт трябва да бъде съобразен изцяло с противоепидемичните мерки.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular