Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятКовчежникът на Ватикана обвинен в сексуални посегателства

Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуални посегателства

Ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел бе обвинен в сексуални посегателства в Австралия, съобщи местната полиция, предадоха световните агенции.

“Полицията в щата Виктория повдигна обвинения на Джордж Пел за извършени в миналото сексуални посегателства”, заяви пред пресата заместник-комисар Шейн Патън. Той допълни, че срещу Пел има подадени множество жалби и трябва да се яви пред съд в Мелбърн на 18 юли.

Папа Франциск: Вярата ни дава смисъл

Австралиецът Пел, който е най-високопоставеният представител на католицизма в страната, бе разпитан миналия октомври в Рим от австралийската полиция във връзка с обвинения в педофилия, които той отрича.

Кардинал Джордж Пел заяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана, след като австралийската полиция го обвини в сексуални посегателства, извършени в миналото, предаде Асошиейтед прес.

Папата канонизира братче и сестриче, видели Богородица преди век (СНИМКИ)

Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той. Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала.

Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана.
Кардиналът “открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно” актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол.

Ватикана ще наказва с отлъчване от църквата мафиоти и корумпирани?

Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Пел бе призован следващия месец да се яви пред съд в австралийския щат Виктория, отбелязва АП. Засега не е ясно за какво точно се отнасят повдигнатите обвинения. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Папата ръкоположи петима нови кардинали (СНИМКИ)

Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на “нулева толерантност” към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва Асошиейтед прес.

RELATED ARTICLES

Most Popular