Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаКоне съсипаха продукцията на собственик на нива в Дупница

Коне съсипаха продукцията на собственик на нива в Дупница

  • 74-годишният шофьор Йордан Станоев: През август изядоха доматите, сега – боба и царевицата

  • Дал съм 60 лв. за оране и фрезоване, а не остана продукция и за 6 лв., подадох жалба в общината, но отговор няма, оплака се потърпевшият

  • Говорителят на кметството Христо Апостолов: Не можем да направим нищо, ако животните не са заловени на място в  чуждия имот

 

Коне съсипаха продукцията на собственик на градина с овошки и зеленчуци, намираща се в района на жк „Прогона” в Дупница. 74-годишният Йордан Станоев се оплака пред в. „Вяра”, че животните са унищожили отглежданите от него домати, боб, царевица, а дори и сини сливи.

„Живея наблизо, на ул. „Прогона”, а тук, в местността Гаджаница, отглеждам зеленчуци, плодове, но с конете стана страшно. Особено тая година. Съсипаха всичко. Много пъти ги гоня от имота. В началото на август изядоха доматите – когато дойдох, всичко бяха унищожили. Тоя месец съсипаха боба, царевицата, нападат и сините сливи”, каза Йордан Станоев. Той е шофьор в бобовдолската фирма „Даци Р”, след 29 г. работа като автобусен шофьор в ДАП-а в Дупница, откъдето се пенсионирал. Потърпевшият разказа още:

Благородка Пенева

„Около 10 август, след като изкарах нагоре животните – бяха 10 коня и две жребчета, срещнах един човек. Той береше къпини и ми каза, че конете са на Георги Цицков. Вика: „Тия са на Георги Цицков-Циц, живее в района на училище „Неофит Рилски”, назначен бил от общината да събира конете, които правят пакости. Не съм го търсил тоя Георги, не знам точно къде живее. Който и да е собственикът, сигурно си взима субсидията, иначе защо са му тия коне, пуснати без надзор по цялото поле, а аз само се нервирам. А има и други потърпевши. Нагоре няма лозе, в което да не са влезнали, хората си оставят имотите. И аз се замислям. Дал съм 60 лв. да се обработи земята, а не остана продукция и за 6 лв. Есенно време го изорем, после фрезовам, 30 лв. плащам за оране и 30 лв. за фрезоване”.

Възрастният човек подчерта, че вече е подал две жалби в общината, но отговор няма. Показа и входящите номера на депозираните в деловодството сигнали. Едното заявление е заведено под № 94-Й-248 от 5 август, а другото – № 94-Й-302/ 18 септември 2019 г. „Като дадох молбата, ми казаха: „Ние ще ти отговориме”. Нищо не отговориха. Не искам възмездие, но искам да отговорят от общината. Според мен те го защитават, щом не ми отговарят. Те го пазят, щом не реагират”, подчерта Йордан Станоев.

Димитър Лудачки

Собственикът на нивата разказа също, че преди 1989 г. работел имота по постановление, а след това го купил. „Ползвах мястото по постановление, преди повече от 20 години го купих от общината, дадох почти 2000 лв. Тогава се работеше всеки квадратен метър, нямаше празно място. Нагоре имаше и вилички, свинарник, масивни вили… Всичко измъкнаха. И железните колове измъкнаха. Оттогава хората почнаха да изоставят имотите да пустеят. Демокрацията лошо я разбрахме ние”, коментира Йордан.

Оставените на произвола на съдбата коне съсипват всичко в района, потвърдиха и Димитър Лудачки – пазач на подстанцията, намираща се на метри до имота, и Благородка Пенева, която живее в близост до опосканата нива. „Конете постоянно идват тука. И преди една седмица бяха в имота, пасат наред, късат и от дърветата, нагоре лозята съсипаха, правят бели. Моите колеги, които са на смяна, също ги гонят. Не познавам собственика, но е ужасно да посегнат на труда ти”, обясни Лудачки.

82-годишната Благородка направи и описание на животните. „За последно видях конете преди 2 седмици. Бяха 10-ина, червени, сиви, шарени жребчета. Цяла зима са тука. Цяла пролет и цяло лято ги гоня, ходят и на гробищата. По ябълки, лозе, къде какво намерят, това ядат. На човека изядоха боба, много беше хубав, домати. Били на некой от Гиздова махала”, каза бившата работничка в „Тютюнева промишленост” в града.

За коментар потърсихме говорителя на община Дупница Христо Апостолов. Той обясни, че в града няма пазач, който да охранява земеделските имоти, както е по селата. Подчерта, че в случая не може да се предприеме нищо, тъй като не е ясно чии са безстопанствените животни. „За да се предприеме нещо, трябва конете да са установени на място. За съжаление законът е такъв. Към общината има коняр, който е на разположение на хората 24 часа в денонощието. Би трябвало потърпевшите да звънят на него. Той тръгва веднага след позвъняването и на десетата минута е на мястото”, каза Апостолов. И добави: „Не знам защо не са дали отговор на човека, който се е оплакал. Както и не знам кой е Георги Цицков и дали наистина работи към общината. Не може да се говори така, какво означава „един човек ми каза”. Апостолов уточни, че до момента в създадения към общината арест за безстопанствени коне са преминали 39 животни. По наша молба предостави и телефона на коняря, ангажиран с улавянето на безпризорните коне. Номерът е 0879/ 523 474.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular