Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятКосово строи железопътна линия до Македония

Косово строи железопътна линия до Македония

Косовският премиер Рамуш Харадинай присъства на започването на изграждането на железопътната линия от Прищина към Генерал Янкович на границата с Македония, като подчерта, че това е изключително важно за Косово, тъй като ще го свързва с неговите съседи.

Според Харадинай Косово има забележителен път, но изостава по отношение на железопътната инфраструктура и затова настоява за изграждането на железопътни линии за Албания и Черна гора.

„Косово може да се гордее с пътната инфраструктура, но изостава по отношение на железопътните линии. Реконструкцията на тази линия до Генерал Янкович е необходима. Имаме железопътни линии със Сърбия и Северна Македония, но не с Албания и Черна гора. За нас е голям интерес да имаме линия Прищина – Дуръс“, каза Харадинай.

Според него настоящите предизвикателства пред Косово са потягането на енергийната и водната инфраструктура и липсата на инфраструктура за природен газ.

Представителят на Службата на Европейския съюз в Прищина Луиджи Бруса подчерта значението на безвъзмездните средства от ЕС за региона, като информира, че Косово е получило 10%, или около 100 милиона, от тези помощи.

Бруса обяви, че ЕС ще продължи да подкрепя такива проекти в Косово, които са важни за регионалната интеграция, и призова властите да се посветят на мерки и реформи в други области на социалния и политическия живот в страната.

Ръководителят на Агенцията за инфраструктура на Косово Агрон Тачи обяви, че проектът, чието изпълнение започна днес, е един от най-значимите за страната, тъй като предвижда изграждането на линия с дължина 150 км, свързваща Косово с региона.

„Този проект е един от най-важните инфраструктурни проекти с най-голяма подкрепа, която Косово получи от ЕС. С този проект се предвижда изграждането на линия с дължина 150 км, която е основната международна линия, свързваща Косово с региона“, каза Тачи. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular