Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаКостадин Костадинов: В момента вляво все по-голяма сила набраха хора, които целуват...

Костадин Костадинов: В момента вляво все по-голяма сила набраха хора, които целуват портрета на Тодор Живков

  • СДС ще се бори за два мандата от Благоевград в следващия парламент

СДС-Югозапад ще се бори за два депутатски мандата от Благоевградска област в следващото Народно събрание. Това обяви областният координатор на сините Костадин Костадинов в отговор на въпроси на журналисти от Дупница относно предстоящата кампания за парламентарните избори в региона. Костадинов бе категоричен, че още е рано да коментира имена на водачи и отделни личности в листите. Подчерта обаче, че в партията имат достатъчно подготвени хора, които да бъдат номинирани за народни представители, особено за Благоевградски избирателен район.

„Ще кажа нещо в аванс. Основните сили на СДС-Югозапад ще бъдат хвърлени в Благоевград. Там ще хвърлим най-много усилия и ресурс и очакваме да реализираме депутат от СДС. В Кюстендил не сме се отказали, но там е твърде къса листата – 4-мандатна. В Благоевград листата е от 11 човека, затова ще се съсредоточим там”, каза Костадинов. Той подчерта, че до средата на февруари структурите на СДС ще проведат общински събрания, на които ще бъдат направени номинации, които впоследствие ще се гласуват на областен съвет. Ако се подпише споразумение за коалиция, кандидатурите ще се подреждат в листите заедно с коалиционния партньор.

„Аз съм войник. Ако партията реши, мога да съм на 8-о, но и на 1-во място, не ми липсва самочувствие. Ще участвам в изборите, независимо от това как и за какво”, коментира Костадинов, подчертавайки, че се съобразява с устава на своята партия.

По думите му голяма е вероятността СДС отново да се коалира с ГЕРБ.

„Ако СДС върви към коалиция с ГЕРБ, първата и основна причина е, за да не дадем възможност на тъмните сили да извадят България от евроатлантическия път. Колкото и клиширано да звучи, аз ги вярвам тези неща. Ако вляво стоеше една европейска левица, както е Станишев, както нашият депутат Ибришимов са проевропейски хора, аз нямаше да имам проблем. Обаче в момента вляво все по-голяма сила набраха хора, които целуват портрета на Тодор Живков, тези, които вдигат юмрук, тези, които говорят за реваншизъм, за съд, разединяват обществото и т.н. Част от тях са и тези, които 1997 г. трябваше да висят по стълбовете. Вместо да висят по стълбовете, те сега се изказват от трибуната на Народното събрание. Защото ние сме толерантни. Неслучайно сериозни политически сили – и от ГЕРБ, и от ДПС и др., казват България стои пред много важен политически кръстопът. Именно за да не ни дръпнат тези тъмни реакционни политически сили и да ни изведат от този евроатлантически път, СДС, които сме рицарите на демокрацията, ще подпомогнем народняшката в своя град партия ГЕРБ, за да не допуснем идването на власт на червените. Това е първата причина. Втората причина е, че и ние, и ГЕРБ сме в Европейската народна партия. Бидейки част от това политическо семейство, има твърде много неща, които ни събират, отколкото разделят, независимо че от партия ГЕРБ сме получавали немалко удари. Повече са нещата, които ни събират. Още една причина ние може да сме много красиви, добронамерени, толерантни, но в момента в България няма двуполюсен, дори триполюсен модел. Почти всяко управление – и национално, и местно, е коалиционно. От тази гледна точка е по-лесно да прокараме каквато и да е инициатива, за която считаме, че е полезна. На всички нас ни трябва подкрепа от страна на другите партии. Къде да я намеря? Най-близко до нашето мислене, за да реализираме каквото и да било на национално ниво, е да търсим коалиционни партньори. Ако не стане с ГЕРБ, ще търсим други, сами няма да участваме. По-добре с ГЕРБ и да убеждаваме Борисов в по-дясна политика”, коментира Костадин Костадинов.

Помолен да направи прогноза относно изборните резултати в региона, координаторът на СДС за Югозапада каза: „Със сигурност с нас, без нас ГЕРБ не може да спечели три места в Кюстендилска област. В Благоевград дано да спечели два. Това ще зависи от хората, които ще бъдат в листите, от водача, от самата кампания, от уменията, от ресурсите”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular