Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаКрайници потъна в усмивки и багри - деца засияха в народни носии

Крайници потъна в усмивки и багри – деца засияха в народни носии

Фотопроект на НЧ „Развитие 1910“ насърчава опазването на българските традиции

Деца засияха в ефектна фотосесия, която показваща красотата на фолклорните традиции, носии и духа на България. Инициативата е на Народно читалище „Развитие 1910“ в дупнишкото село Крайници.

Библиотекарят Анета Ценева е дала идеята, нейна изработка е и красивата люлка от преплетени цветя, която става централен обект в снимките. Фотографът Тина Първанова улавя в обектива си уникалната палитра от детски усмивки и искрящи багри. С огромен ентусиазъм в проекта се включват лъчезарни моми и момци от клуб “Приятели на читалището” – Джесика Начева, Камелия Димитрова, Рая Василева, Никол Начева, Калоян Яньов, Кристиян Велинов и Денис Тренчев. „Децата се забавляваха , имаше и свян, и радостни емоции, и смях – чисто по детски“, споделиха организаторите.

Фотосесията грейва на страницата на читалището във фейсбук и положителните отзиви не закъсняват. Вълна от харесвания и коментари залива социалната мрежа. „Благодарим ви деца, направихте ни горди и щастливи! Вие създадохте една приказка, сътворихте вашата история! Браво!“, пишат с гордост и вълнение жителите на Крайници.

За българската носия се знае, че е един от най-характерните елементи от народната култура. Това е традиционно облекло, което има специфично значение във всекидневните и празнични дейности на хората. Всеки регион на България има своя носия с характерни мотиви, които не се повтарят никъде другаде. В орнаментите на народната носия се вплита определен код, по който в миналото българите са разчитали информация – кой от какъв род е, от кой край на страната – дрехата е носела своето послание.

„Крайници има с какво да се гордее! Децата ни са истински посланици на красотата на традициите, магията на народните носии и вплетените в тях шевици, любовта на хората към родното място и вярата в бъдещето“, категорични са читалищните дейци.
В дупнишкото село много от българските традиционни облекла се пазят и предават от поколение на поколение. В домовете на крайничани грижливо се съхраняват и народни носии със 100-годишна история.

Камен ЯНЕВ

RELATED ARTICLES

Most Popular