Saturday, May 11, 2024
HomeРегионБлагоевградКрай няма! Увеличение на тежките случаи с Ковид-19 в Югозапада

Край няма! Увеличение на тежките случаи с Ковид-19 в Югозапада

  • Леглата в реанимацията на МБАЛ-Благоевград вече са изчерпани

  • Капацитетът на гоцеделчевската болница отново е зает до краен предел

Тежките случаи на заразени с Ковид-19 в Благоевград и Дупница са се увеличили през последните дни. И към този момент ситуацията в болничните заведения остава напрегната, а натискът от пациенти за постъпване в ковид отделенията е голям. Във всяка една от болниците в Югозапада остават единици свободни места за прием на болни с опасния вирус. „При нас в Благоевград положението е същото, каквото беше през последните две седмици. Тежко и напрегнато. Проблемът в Благоевград е, че в реанимация вече нямаме места. За съжаление там всичко е пълно, има доста тежки случаи. Колегите правят всичко възможно да им помогнат. Въпросните тежки случаи са на пациенти от всякаква възраст – има и млади, но има и немалко възрастни пациенти“, коментира пред „Вяра“ началникът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. Той съобщи, че капацитетът за прием на по-леки случаи не е пълен до краен предел, като в момента все още има няколко места за новозаразени.
Д-р Митев допълни, че персоналът в ръководеното от него здравно заведени продължава да удържа на натиска. „За щастие няма вълна на новозаразени сред лекарите, медицинските сестри и санитарите в благоевградската болница. Успяваме да се справим както с дежурствата и персонала, така и с „Ремдесивир“. Също така не можем да се оплачем и от недостиг на кислород. Правим всичко по силите си, за да удържим положението“, завърши д-р Митев.
В общинската болница в Дупница също има няколко пациенти, които са в тежко състояние. Почти всичките места са заети. „В момента имаме заети 62 легла от 64, така че капацитетът ни е зает почти докрай. Ние винаги работим така и в последно време има само по няколко свободни места. Имаме и три тежки случая, които в момента са в реанимация“, заяви главният прокурист на общинската болница в Дупница Мария Иванова-Жайгарова. Тя допълни, че в лечебното заведение продължава да има лица от медицинския персонал, които са заразени с COVID-19. „На този етап имаме всичко – както „Ремдесивир“, така и кислород“, завърши прокуристът.

В гоцеделчевската болница продължават да изпитват затруднения с намирането на места за всички пациенти, нуждаещи се от хоспитализация.
„В нашата болница всички места за болни с Ковид-19 са заети. Към днешна дата капацитетът ни е 100 легла и няма нито едно свободно. Появяват се единични места след изписването на някой пациент и веднага на негово място се приема друг. Ситуацията е доста тежка. В момента капацитетът ни е от 100 легла. Има и по-тежки случаи, които също се увеличиха. Усложненията се наблюдават както при по-млади пациенти, така и при по-възрастни. За щастие при нас няма заразени колеги от медицинския персонал. В момента имаме кислород, но за съжаление флаконите от „Ремдесивир“ са много малко и може да се каже, че почти го няма“, заяви заместник-управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.
В Кюстендил положението остава тежко. „Ситуацията при нас все още е без промяна. Ако има такава и броят на новозаразените е спаднал, то това може да се усети в болниците около месец след това. При нас никога не е ставало дума за капацитет и дали всички легла са заети. Как може някой човек да има нужда от хоспитализация и ние да го върнем? Никога досега не сме правили това и не смятаме да го правим. Приемаме всеки пациент, който има нужда“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил д-р Александър Величков.
По думите му има инцидентни случаи на заразени с ковид от персонала на здравното заведение в областния град, но тези, които са ваксинирани, прекарвали вируса далеч по-леко. На този етап там нямат проблеми с недостиг на кислород или „Ремдесивир“.

Десет души са почините в област Кюстендил за последните 72 часа. Шест от тях са от Дупница, като най-младата е жена на 50 години. По данни на РЗИ 14-дневната заболеваемост в Кюстендилска област е 968,11 на 100 хил. души население. За изминалите три дни (12 – 14 ноември) новите положителни проби за Ковид-19 са общо 109. Хоспитализираните в трите болнични заведения в областта са над 160 души, от които 8 са на интензивно лечение.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular