Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградКресна отдаде почит на своя велик син Стефан Карчев, паметна плоча възкресява...

Кресна отдаде почит на своя велик син Стефан Карчев, паметна плоча възкресява героя 140 години след Кресненско-Разложкото въстание

Паметна плоча, дарение от община Кресна бе открита днес върху фасадата на къщата във Ветрен на Стефан Георгиев Карчев (1859 – 1956).

Плочата е дарение по случай 140-годишнината на Кресненско-Разложкото въстание и ще напомня на всеки жител или гост на гр.Ветрен, че тук е живял един изключителен родолюбец, будител, революционер (Стефан е секретар на главния войвода на Кресненско-Разложкото въстание, Стоян войвода) и учител от Кресна, чиито дела и писмовно наследство са неподвластни на времето и забравата.

На тържеството присъстваха кметът на община Кресна Николай Георгиев, председателят на общинския съвет на община Кресна Мая Божинова, кметът на община Септември Марин Рачев, кметът на гр.Ветрен Радослав Лютаков, заместник кметове и кметове на кметства от Кресна и множество граждани на гр. Ветрен и община Септември.

Стефан Карчев е роден в 1850 година в село Кресна, тогава в Османската империя. Учи в Сенокос (1869 -1870), Мелник и Солун. Връща се в Кресна и от 1875 до 1878 работи като учител. При избухването на Кресненско-Разложкото въстание е секретар на главния войвода Стоян Карастоилов.

След разгрома на въстанието учителства в Свободна България. През 1879 – 1880 година преподава в село Рила, а по-късно се установява във Ветрен, където също работи като учител. Председател е на ветренското читалище и събира фолклорни материали. Като учител в с. Славовица преподава и на Александър Стамболийски, с когото поддържа добри отношения до убийството му. Основател е на Археологическия музей в Сандански. Дарява имот в родното си село за издигане на обществена сграда и сега читалището там носи името му. Дарява библиотеката си на Ветрен. Оставя спомени за въстанието и истории на Кресна и Ветрен.

RELATED ARTICLES

Most Popular