Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилКултурно-просветното дружество "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил навърши 100 години

Културно-просветното дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил навърши 100 години

Стогодишнината си отбелязва културно-просветното дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил. Юбилейното събрание започна в т.нар. Килийно училище в Кюстендил, а за него дойдоха българи от Сърбия и Северна Македония.
Македонското културно-просветно и благотворително дружество “Св. св. Кирил и Методий” е учредено на 1 юни 1919 г. в Кюстендил от българи бежанци от Македония. Това става в сградата на някогашната девическа гимназия, днес – сграда на общинската администрация в града. Дружеството обединява патриотично настроените македонски българи и заедно със сродни организации извършва редица културно-просветни и благотворителни събития, разказа историкът Ангел Джонев.
Дело на дружеството са редица места на памет в района, припомни още Джонев. Сред тях е паметникът на Тодор Александров, поставен през 1928 година, когато е монтиран на централния градски площад. Съществуващият днес паметник на Тодор Александров е негово “трето издание” и в момента е в градинката пред общината, след като е монтиран там през 1990-а от възстановеното дружество “Св. св. Кирил и Методий”. Друго знаково място е паметникът “Плачеща Македония”, експониран в Гробищния парк.
Дружеството полага грижи чрез фонда си за подпомагане на бежанците от Македония, които не са никак малко през военния период, разказа още Ангел Джонев. В Кюстендил дори се появяват два квартала – “Бездомник” в Колушкото дере и в района на Лозенското дере, където все още има шаронски къщи (бежански къщи, строени в България в началото на 20. век за десетките хиляди бежанци от Македония и Беломорска Тракия).
“В момента продължаваме да поддържаме добри контакти с българите зад граница и аз се радвам, че дори и след един век този контакт не е изгубен и продължава да съществува. “Това е най-важното – поддържането на жива връзка между българите, независимо къде се намират те, което е и най-важната задача на дружеството”, допълни Джонев./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular