Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългарияКунчев: Омикрон ще привикне към нашия организъм, след летния сезон дали ще...

Кунчев: Омикрон ще привикне към нашия организъм, след летния сезон дали ще се заразиш с него няма да е толкова важно

Едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините

„Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно”.

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

На фона на отчетените близо 10 хил. нови случая на COVID-19 през последното денонощие, той посочи, че „легла има навсякъде, въпросът е, че няма кой да ги обслужва”.

„Няма изненада. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 на 100 000 души, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите”, посочи доц. Кунчев.

„Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин – „горивен материал за епидемията”, обясни доц. Кунчев.

„Омикрон, едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително, ако обаче имате и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко”, каза доц. Кунчев.

„Още днес с математиците ще прекроим 6-те области – клъстерите, в плана за справяне с COVID кризата, защото не отговарят точно на структурата на здравеопазването. По-скоро там, където има големи болнични комплекси, особено в университетските болници и има много интензивни легла, те да обслужват даден район”, обясни доц. Кунчев

„България може би е единствената страна в Европейския съюз, която разполага с всички ваксини и всеки може да направи своя избор”, подчерта главният държавен здравен инспектор. „Вероятно ще успеем да внесем и „Новавакс”, очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината”.

„Във всеки един имунизационен пункт има количества от одобрените за употреба ваксини. Ваксини има, въпросът е да има осъзнато желание човек да се опази”, подчерта доц. Кунчев.

Той посочи, че онлайн обучение най-вероятно ще се наложи на места и даде като пример областите Благоевград, Бургас, София-област и Перник.

„Има доста логика, включително и медицинска, за предложението междусрочната ваксинация за учениците да бъде по-дълга. Разбира се това е решение на МОН”, коментира още доц. Кунчев, пояснявайки, че по-дълга ваканция неминуемо ще доведе до понижение на заболеваемостта от COVID-19.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно – и за антитела, и за преболедуване, това никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени”, смята доц. Кунчев. „До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular