Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияКуха фирма разтакава и МЗ, и съда заради поръчката за 400 нови...

Куха фирма разтакава и МЗ, и съда заради поръчката за 400 нови линейки

Върховният административен съд (ВАС) е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22 юни 2018 г. от “Вайнман Технолоджи” ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда, жалбоподателят умишлено не внася дължимата държавна такса, съобщиха от ВАС.

В момента по съдебен ред следва да се връчи призовка за заплащане на дължимата такса от страна на фирмата. Същата все още не е открита на посочения адрес.

На 21 март 2018 г. от регионалното министерство обявиха, че в страната ще се обновят 27 центъра за спешна медицинска помощ и ще се закупят 400 нови линейки.

Припомняме, че със свое Определение от 14 юни 2018 г. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане от “Вайнман Технолоджи” ЕООД за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването.

Парите за специализираните медицински коли са по процедура “Регионална здравна инфраструктура” по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

На 26 април 2018 г. – месец след като става известно, че се купуват тези линейки, съдът регистрира дружеството “Вайнман Технолоджи” ЕООД с капитал от 100 лева. Новорегистрираното дружество обжалва процедурата за закупуване на линейки.

Втора жалба към момента “застопорява” процедурата за закупуване на линейки.

Междувременно в страната има 541 линейки, закупени след 2007 година. Някои от линейките са купени между 1994 г. и 2000 г. (не е ясно кога са произведени – б.р.), които се използват най-вече за дублиране на основните автомобили в случай на авария, ремонт или други.

Тези данни са от 14 април 2016 г. Предоставени са от бившия здравен министър от кабинета “Борисов-2” в писмен отговор до Емил Райнов, когато той беше депутат от БСП.

RELATED ARTICLES

Most Popular