Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятКюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

Кюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

  • Специална медицинска комисия проучва какви оръжия се използват от турските сили

 

Председателят на изпълнителния комитет на Кюрдския съвет за демократична Сирия Илхам Ахмед обвини турските власти, че в рамките на военната операция в Северна Сирия „Извор на мира“ са използвали забранени боеприпаси, съдържащи фосфор, съобщи агенция “Фокус”, като цитира ТАСС. Твърдението е представено по време на изслушване в една от подкомисиите на Камарата на представителите на САЩ.
„Турските власти извършиха престъпления срещу човечеството. Използван е фосфор. Все още не можем да проведем разследване, тъй като нямаме възможност”, заяви Ахмед. Структурата, която оглавява, е автономен ръководен орган, създаден от кюрдите в Североизточна Сирия, и е политическото крило на въоръжената коалиция на Сирийски демократични сили (СДС).
Кюрдският лидер показа и снимки на 13-годишно момче с предполагаеми химически изгаряния от турска бомбардировка над Рас ал-Райн.
По-рано сирийските кюрди обвиниха турската армия, че използва „забранено оръжие” по време на боевете в града. Според канала Rudaw става въпрос за снаряди, съдържащи фосфор и напалм. Източник в здравния отдел в кюрдската автономна администрация в Северна Сирия заяви за канала, че в момента специална медицинска комисия проучва какви оръжия се използват от турските сили. От своя страна представителят на СДС Мустафа Бали призова международната общност да проведе специално разследване, тъй като кюрдите нямат специалисти.
По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди, че терористите в Сирия може да използват химическо оръжие, за да обвинят по-късно Анкара в прилагането му.
На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа руската военна полиция и сирийските военни бяха въведени на 23 октомври в райони, граничещи с турската зона на операция в Сирия. Кюрдските групи получиха 150 часа, за да се изтеглят напълно от 30-километровата зона по турската граница, след което военните на Русия и Турция ще започнат съвместни патрули./ segabg.com

RELATED ARTICLES

Most Popular