Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилецът Геро Герасимов дава шилешки курбан на Светената вода край село Грамаждано:...

Кюстендилецът Геро Герасимов дава шилешки курбан на Светената вода край село Грамаждано: От 5 смъкнах диоптрите до 2,5, водата е лековита

 

Николета помага за подготовката на курбана.

Шилешки курбан за Гергьовден дава кюстендилецът Геро Герасимов в района на параклиса „Свети Георги“ в близост до мястото, наричано Светената вода. „Стотици хора идват да си пълнят вода, защото според старите местни хора от село Грамаждано тя помага при проблеми със зрението. Аз самият имах 5 диоптъра, но вече съм ги свалил на 2,5. Дори и очни лекари твърдят, че водата е лековита заради богатото съдържание на сребро“, добавя Геро Герасимов.

Самата вода идва от местност в Осоговската планина, наричана Попови ливади. „Много хора се бъркаха, че тя се отвежда от съседния язовир, но не е така“, коментират местни жители.

Параклисът на името на свети Георги Победоносец

Геро Герасимов вдига параклиса през 1997 година. Тогава синът му е на 17 години и оцеляването му е на кантар заради здравословен проблем. „Казах, че ще направя параклис и оттогава го поддържам. Всичко е по канон, дори епископ Николай ме е съветвал“, заявява мъжът.

Николета е от невестинското село Раково. „Тук дойдох снаха, знам, че водата е лековита. Ние като си я наточим, стои с месеци, ако не я изпием, дори не позеленява, не жабурнясва. Като я пиеш, дава някаква свежест“, добавя още Николета.

Светената вода не е мит – щом като хората идват и пълнят вода, значи има нещо вярно. Опашката на самия Гергьовден стига почти километър, казва реставраторът Николай Маджов. Всяка година на мястото той продава икони.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular