Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилец оглавява МВР

Кюстендилец оглавява МВР

  • Самоковец застава начело на Министерството на икономиката

Югозападът ще даде двама нови министри на кабинета. Кюстендилец и самоковец влизат в правителството по предложение на премиера Бойко Борисов.

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” – гл. комисар Христо Терзийски, който е кюстендилец, е предложен за нов вътрешен министър.

Предложеният от премиера за вътрешен министър Христо Терзийски е отличен професионалист и се ползва с доверието на колегите си. В родния му град новината бе приета положително.
Христо Терзийски е роден на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил и съвсем скоро ще отпразнува 52-рия си рожден ден. Средното си образовани завършва в тогавашната Окръжна математическа гимназия “Димитър Каляшки”, съученик е на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Висшето си образование завършва в Техническия университет в София.

Лъчезар Борисов

През 1996 г. влиза в редиците на МВР като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ в София. След това работи в сектор „Наркотици“ на СДВР. Бил е началник на група в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ, както и началник на сектор „Наркотици“ на СДВР. По-късно е заместник-началник на отдел „Криминална полиция“ на СДВР. От септември 2009 г. е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Зад гърба си има вече над 24 години в системата на МВР.

Двама добри приятели и съученици – кметът Петър Паунов и Христо Терзийски

Предложеният за нов министър на икономиката Лъчезар Борисов пък е от Самоков. Той е на 42 години, завършил е икономика в УНСС. Специализирал е “Устойчиво развитие” във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и “Счетоводни и одит регулации” към Световната банка. Завършил е обучение по “Предприемачество и рисков капитал” в Американския университет в Благоевград. В момента е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси. Борисов е носител на куп награди и грамоти, които е получил за работата си в Министерството на икономиката, както и на състезания по математика и борсово посредничество.

 

Рокади в кабинета: Сменят петима министри

 

RELATED ARTICLES

Most Popular