Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилска област остава в тъмночервената зона, 44,68% са ваксинираните педагогически специалисти

Кюстендилска област остава в тъмночервената зона, 44,68% са ваксинираните педагогически специалисти

Управителят на болницата в Кюстендил: Няма да оставим болен без лечение и легло

Онлайн заседание на Областния оперативен щаб свика областният управител на Кюстендил Катя Димитрова. Поводът бе новият Национален оперативен план за справяне с пандемията от Ковид-19. Димитрова обясни, че в петък всички областни управители са имали среща с министъра на здравеопазването във връзка с Националния план. Както е известно, България е разпределена на 6 клъстера, като област Кюстендил попада в 4-ти клъстер (заедно със София-град, София-област, Перник и Благоевград).
„Има четири етапа, разработени в тази програма, и в зависимост от етапа, в който се намира дадената област, се вземат определени мерки. Мерките се вземат на местно ниво, но след консултации с Министерството на здравеопазването и главния здравен държавен инспектор. Относно ежедневната информация, която се подава към тях, вече задължително трябва да се включат и данни за свободните интензивни легла и обезпечеността на лечебните заведения с медицински персонал – брой заболели и брой под карантина“, обясни Катя Димитрова.
В онлайн заседанието се включиха и представители на трите болници в областта, които дадоха информация относно заболеваемостта и обезпечеността с кислород и медикаменти. Те обясниха, че на този етап има достатъчно легла, но това се променя динамично. „Няма да оставим болен без подходящо лечение и легло. Персоналът е същият, с който сме работили и сме се справяли и при предишните вълни на ковида. Прави впечатление, че има изключително голям наплив към Спешното отделение на болницата. За разлика от преди пациентите са сравнително по-млади и в по-добро състояние. Към 4-5 човека приемаме на ден в болницата. Имаме необходимата кислородна инсталация и към момента тези нужди ги посрещаме адекватно“, обясни д-р Александър Величков.
Прокуристът на Общинската болница в Дупница Мария Иванова обясни, че с легловата база, лекарствата и консумативите всичко е наред, има обезпечение.
Д-р Матей Попниколов от МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ също обясни, че нещата са контролируеми в болницата. „Динамични са, но сравнително спокойни. Персоналът е същият, който вече 2 години се бори с пандемията. Няма проблеми с кислорода и с лекарствата“, посочи д-р Попниколов.
Началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева даде справка за училищата: с пълна ваксинационна схема от всички педагогически специалисти са 44,68%, с непълна – 2,14%. Карантинирани, като диагностицирани и контактни, са 23-ма педагогически специалисти, в детските градини почти няма карантинирани учители. „И при нас ситуацията е много динамична и променяща се всеки един момент“, заяви Стойчева. Активните случаи в детските градини, като процент деца, са 0,84%, паралелки – 0,78%. В училищата активните случаи: ученици – 6,28%, паралелки и групи – 2,36% и персонал – 0,65%. „Навсякъде продължава учебният процес, учениците се тестват, регулярно получаваме от министерството тестове. Няма недостиг на тестове, осигурени са за всички ученици от областта“, обясни Мая Стойчева.
Директорът на РЗИ д-р Златко Величков посочи, че заболеваемостта на територията на областта е 979,25 на 100 хил., което ни поставя в тъмночервената зона. Заболелите за изминалата седмица, 10 – 16 януари, са 612 души. Броят на карантинираните е 32,3%, поставени са общо 70 623 ваксини. По общини заболеваемостта е съответно: Бобов дол – 530,9; Бобошево – 108,9; Дупница – 914,8; Кочериново – 1325,6; Кюстендил – 1029,3; Невестино – 1327,9; Рила – 688,3; Сапарева баня – 1084,5 и Трекляно – 911,5.
За изминалия период новите положителни проби за Ковид-19 са общо 216. Новозаразени лица има в общините: Кюстендил – 107, Дупница – 56, Сапарева баня – 21, Кочериново – 10, Бобов дол – 7, Бобошево – 6, Рила – 5 и Невестино – 4, съобщават от РЗИ – Кюстендил.
В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са хоспитализирани 41 души. Един е на интензивно лечение.
В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 32 лица. Трима пациенти са на интензивно лечение.
В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница са настанени за лечение 19 пациенти.
През изминалите три дни има починали шестима души: жена на 92 г. от община Бобов дол; мъж на 69 г. (без придружаващи) и жена на 81 г. от община Дупница; жена на 57 г. (без придружаващи), мъж на 82 г. и мъж на 88 г. от община Кюстендил.

„Регулярно се захранват лечебните заведения с ремдесивир. Няма недостиг на ваксини, който желае – може да се ваксинира с каквато иска“, заяви д-р Величков. Продължават и контролните проверки на РЗИ, МВР и БАБХ.
Областният управител Катя Димитрова предложи да се засили контролът по мерките, предвидени в първи етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията от ковид, както и да се правят по-чести проверки.
В онлайн заседанието на Щаба се включи и зам. областният инж. Георги Илинов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular