Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаК. Костадинов: Мълчах коректно 100 дни, през които Дангов вилнееше

К. Костадинов: Мълчах коректно 100 дни, през които Дангов вилнееше

Община Дупница е блокирана, администрацията работи под напрежение и страх

Кметът се разпореждал еднолично с пари от бюджета, заяви председателят на ОбС в Дупница

Община Дупница в момента е блокирана, а администрацията работи в условията на напрежение и страх, създавани от кмета Първан Дангов, обяви на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Той уточни, че досега е мълчал за случващото се в общината и съвета, за да даде 100-те дни толеранс на кмета и новата местна управа.  Категорично заяви, че вече няма да мълчи.

„Аз мълчах политически коректно 100 дни. Защото считам, че така трябва да се направи, че всеки управляващ има правото да получи своите 100 дни, в които да покаже управленската си програма, структурата на общинската администрация, приоритетите си за управление. Така е политически коректно. Днес обаче отчитам това като моя политическа грешка. Защото докато мълчах, кметът вилнееше“, заяви Костадинов. ОбС шефът даде примери със скандалите с кметовете на Баланово и Червен брег, директора на театъра, директори на училища, болницата и др. случаи.

„Видяхте униженията, на които са подложени тези хора. Видяхте гаврите. Получих много сигнал и много оплаквания. Всички хора, които търпяха обидите, крясъците и гаврите, са категорични в едно – че кметът надскача правата си, че той няма право да казва на директори и на управители какво да правят. Вие виждате случилото се с мен. Щом с мен може да се случи такава гавра, представете си какво се случва на обикновените служители в общината. Усетихте ли страха, който витае из тези коридори, напрежението, недоверието? Освен към служителите в администрацията, това нещо се отнася и към звена, които не са подчинени на кмета.

Говорим за общински предприятия,  за структури,    които са извън правомощията му като ръководител. Той раздава заповеди, меси се в кадрова политика и т.н. – все неща, в които той едва ли не обвиняваше мен, че съм се месил в общинските дружества, а всъщност това прави точно той. И в момента, в който някой му противоречи, се случва същото, каквото и с мен самия – искане на оставки, ултиматуми, гаври и приказки от рода „Ако имаш достойнство, подай си оставката!“. Аз като председател на Общинския съвет, виждайки тези безумия, най-колегиално му правех забележки – че така не става, че не може да се държи с хората като с крепостни селяни“, коментира председателят. И допълни: „В самото начало на мандата, коментирайки „В и К“, че хората нямат заплати, а наближават празници, стигнахме до това, че е добре да се гласува от общинския бюджет да се дадат 60 000 лв., за да се изплатят заплати. Така се разбрахме. Изненадващо за мен, на сесията от микрофона Дангов обяви, че  парите вече са преведени. Чувайки това, съзнателно не го репликирах, мислейки, че това е просто пиар. Защото в противен случай това е  тежко нарушение. Той няма това право. Попитах го дали е вярно и той ми каза нещо от сорта „Няма да те чакам теб!“. Когато съм му казвал, че трябва докладна и решение на Общинския съвет, той ми отговаряше: „Гледай си съвета и не ми давай акъл!“ или нещо подобно. Аз до скоро не вярвах какви ги говори, но прехвърчаха искри и не исках да напрягам повече положението. Но фактът, че се разпорежда еднолично с пари от общинския бюджет, каквито правомощия няма, е факт. И това не е само тези случай. Има и още.

Втори пример – ужасяващ, гаврата с часовника. Безумието да сложиш списъци и всеки служител да се подписва кога идва и кога си тръгва от работа. Не, че не може да се направи такова нещо. Може, но да се направи с внимание към достойнството на тези служители. Защото се получаваха тежки опашки – все пак това са десетки служители, а тетрадката е само една. И на всичкото отгоре си правеше гавра и слагаше часовник, който сутрин беше с 20 минути напред, а вечер –  с 20 минути назад. Казах няколко пъти, че това е гавра. Всички виждаха това с минутите напред – назад. Отговорът бе от рода на: „На кого часовника е верен?! На служителите или на кмета?! Казвах, че прави груби грешки с тези гаври с хората и пак:“Костадинов да си гледа Общинския съвет!“ То се вижда, че да се гаври с хората, му доставя удоволствие. Тази практика се прекрати междувременно, но гаврата и обидите останаха. Казах: „Първане, избиваш тежки комплекси, спри се, докато е време“. Тогава може би с обиди и спря да ми говори.

Всичко това е факт и все някой от общинските служители ще го потвърди. Защото не смееха и не смеят иначе да кажат нищо“, посочи председателят на местния парламент. Като следващи примери за грубо вмешателство на кмета шефът на местния парламент даде болницата, държанието с директори на общински училища.

„Събира директорите на общинските училища, опитва се да им внушава фирми, които да използват при проекти и кандидатстване. Най-фрапиращият случай, който преля чашата, е опитът му да наложи за директор на гимназията Любомир Георгиев. Аз казах да спре да се меси. Той няма правомощия да налага директори, независимо дали му е симпатичен или не. Може да има мнение, но не бива да се меси. Точно тогава,  по време на сесията, в очите той ми заяви: „Ти си приключил“. И ми  каза, че ще ме свали от поста председател, че се правя на кмет, че си бутам носа. Опитах се най – човешки да му кажа, че по този начин се опитвам да го предпазя, но той спря да ме слуша. Само дан след това Табаков внесе докладната за моето сваляне. Аз на Табаков не са сърдя. Той е заблуден и манипулиран според мен. Това е основната причина поради която се стигна до тук. Дангов се опита да ме изпревари и да ми затвори устата, за да не казвам за безобразията. И най -важното – той иска председател и мнозинство, които да държи на каишка, както впрочем чух, че се изразил на едно място. Като не му се получиха вещата, изпадна в нервна криза обяви на всеослушание, че няма да седи на една маса с мен. Това какво е? Не е ли поведение на неуравновесен човек. На човек, който не може да контролира емоциите си и не приема избора на хората, изпратили ни в Общинския съвет, и че изборът ми за председател е волята на общинските съветници, които гласуваха първо да стана такъв и второ отказаха да гласуват моето отстраняване. А за случилото се в кабинета ми в четвъртък и петък дори не искам да говоря. Добър или лош, аз съм председател на Общинския съвет в Дупница. Той трябва да разбере, че това е положението и че трябва да работим за доброто на Дупница.

И аз не съм щастлив от това, че с него трябва да седим на една маса. Той си има проблеми, но е избран. Времето за мълчание мина. 100- те дни отминаха и всеки ще отговаря за думите и делата“, категоричен бе Костадинов. Председателят на дупнишкия парламент подчерта, че  кметът все още не е внесъл за разглеждане и гласуване управленската си програма, за което срокът е изтекъл през януари, и структурата на общинската администрация.

Костадин Костадинов посочи, че заради работата под крясъци служителите, които се страхуват да  отидат до тоалетна, нямат капацитета да генерират идеи. Както и да изготвят проекти, с които да осигурят неусвоените в последните 20 г. в Дупница 30 млн. лв. от републиканския бюджет.

Засегната бе и темата за сондажа за минерална вода в с. Бистрица. „Сондажът за минералната вода е безкрайно важен за общината. Община Сапарева баня събира 1,1  млн. лв.  от туристически данък, а община Дупница –  между 10 и 20 000 лв. Сондажът е нещото, което може да направи нашата община да върви напред. Сондажът е част комплексната политика за развитие на туризма в Дупница. Знаете ли колко трудно е да  извадиш разрешение за сондаж, колко малко разрешения се издават? А ние  имаме разрешение и спираме сондажа“, каза шефът на ОбС.

Костадинов отбеляза, че тази година за сондажа са заложени над 300 000 лв., които се очаква да постъпят от местни приходи. Посочи, че в момента в Бистрица и в ОбС има огромно напрежение по отношение  на сондажа. Дейността е спряна от кмета и фирмата изпълнител е предупредила общината, че ще разтрогне договора и ще заведе съдебни искове за неустойки и пропуснати ползи.

„Хората са в неведение. Големият въпрос е не, че общината ще загуби стотици хиляди неустойки. Главният въпрос е ако фирмата си замине, кога след тава ще се върне. Ще има ли въобще сондаж за топла вода? Тази тема ще бъде на челно място в ОбС“, подчерта председателят.

Отново бе казано, че Костадинов подготвя обещаните етичен кодекс и план с приоритети за работата на съвета.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular