Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСлед коледните празници: Няма увеличение на хоспитализираните в Кюстендил и Благоевград

След коледните празници: Няма увеличение на хоспитализираните в Кюстендил и Благоевград

Димитър ИКОНОМОВ

Броят на хоспитализираните с Ковид-19 в кюстендилската и благоевградската болница не се е увеличил значително в последните дни. Покрай коледните празници имаше мрачни прогнози, че новозаразените ще се увеличат покрай струпването на много хора на едно място и пристигането на доста българи от чужбина. Тези очаквания не се сбъднаха и поне в двата областни центъра няма значителен ръст на пациентите с Ковид-19 в здравните заведения.
„Имаше спад на новозаразените преди почивните дни за коледните празници, а след тях се забелязва съвсем леко покачване. В Спешно отделение имаше повече болни, отколкото при нас. Има около 18-19 хоспитализирани към този момент. Не може да се предскаже със сигурност, но е твърде вероятно през януари да има застъпване на грипната епидемия и задаващата се вълна от Омикрон”, коментира директорът на МБАЛ „Д-р Николай Василиев“ в Кюстендил д-р Александър Величков.
Той допълни, че персоналът в ръководеното от него лечебно заведение е готов за евентуалната нова вълна:
„Ние вече имаме опит, който натрупахме през последните близо две години. Но лошото е, че една част от хората по цял свят продължават да умират от този вирус. Това е големият проблем. Единственото, което може да направят хората, е да се ваксинират. Това е единственото нещо, което към този момент е измислено. Лечение, сигурно на 100%, няма на този етап, така че ни остават ваксините и трябва да се съобразим с това“, завърши д-р Величков.
В Благоевград ситуацията продължава да бъде оптимистична.
„При нас по-скоро се наблюдава намаление и след Коледа. Новозаразените са по-малко, ако направим сравнение с броя им преди месец например. В момента в болницата са хоспитализирани около 50 души. Имаме и няколко пациенти в реанимация. За щастие случаите им не са от най-тежките, но все пак са за там“, заяви директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular