Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияЛекарите подкрепиха повечето пари за лечение на деца и предлагат държавата да...

Лекарите подкрепиха повечето пари за лечение на деца и предлагат държавата да плаща за прегледите им

Българският лекарски съюз (БЛС) одобри преподписването на анекс към Националния рамков договор за 2018 г., който ще осигури повече средства за лечение на деца в рамките на отпуснатите от правителството допълнителни 50 млн. лв. Предстоят разговорите със Здравната каса за разпределянето им, като лекарите поискаха от резерва й да се отпуснат 6 процента за доболнична помощ, а също така държавата да започне да плаща на лекарите за прегледите на деца. Това стана ясно в неделя след извънредния събор на съсловната организация, провел се в Обзор.
По време на преговорите за подписването на анекса БЛС ще настоява по най-бързия начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.
От 1 юни трябва да станат факт новите по-добре платени клинични пътеки за лечение на деца.
Гласувана е била и декларация в подкрепа на исканията на педиатрите от Специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София, които миналата седмица отново протестираха с искания за дофинансиране и отпадане на лимитите за прием на деца, каквито здравните власти отричат да има.
От БЛС настояват в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, а ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Лекарите искат увеличаване цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия анекс към НРД за 2018 г., като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

 

Източник: mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular