Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникЛек спад на пациентите с Ковид-19 отчитат спешните медици в Перник

Лек спад на пациентите с Ковид-19 отчитат спешните медици в Перник

79 заразени с коронавирус се лекуват в МБАЛ ”Рахила Ангелова”, но 17 са починали за четири дни

На 348 повиквания на телефон 112 са се отзовали миналата седмица спешните екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник, което е с 14 повече от предходната. През седмицата във филиалите на ЦСМП в региона са извършени 185 амбулаторни прегледи, което е с 18 по-малко от предходната седмица. Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица 145 пациенти. От тях 64 са били с диагноза коронавирус, която се е потвърдила при 59 от тях, което е с 9 по-малко от предходната седмица. Това коментира директорът на ЦСМП- д-р Валери Симеонов пред местниия сайт „Днес и утре“.

„Много напрегната бе изминалата седмица за спешните екипи. Знаете, че ние първи се отзовахме на тежката катастрофа на АМ”Струма” с пътниците от Северна Македония. Нашите линейки превозиха оцелелите до „Пирогов”. Освен това, през седмицата нашите екипи са реагирали на още 3 ПТП-та, при които също е имало ранени. Добрата новина е, че медиците са ни здрави, но безкрайно уморени. Изплатихме в края на миналата седмица заедно със заплатите и полагащите се допълнителни средства за работа на първа линия с COVID 19. Преведена ни е и издръжката, която ни се полага и ние сме се разплатили към фирмите, от които сме закупили различни консумативи”, каза още д-р Симеонов.

79 пациенти с коронавирус се лекуват в момента в МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник. Това информира директорът на здравното заведение д-р Анатоли Митов.

„ За петък, събота и неделя сме приели общо 26 заболели от коронавирус, в понеделник сме приели 4-ма и във вторник- също 4-ма болни. В Интензивния сектор в момента имаме 5-ма болни. За последните 24 часа, за жалост, 4-ма пациенти не успяха да се преборят с коронавируса и починаха. За петък, събота и неделя загубиха битката с болестта 13 болни”, поясни д-р Митов.

Той увери, че болницата разполага с всички необходими лекарства, предпазни средства и дезинфектанти. Полагащите се допълнителни средства за работа на първа линия с COVID 19 се получават навреме, което мотивира медиците, които са вече изтощени от напрежението, при което работят в последните месеци. Добрата новина е, че въпреки недостига на лекари, всички отделения на болницата работят и не са върнали пациент от региона, категоричен е директорът на МБАЛ ”Р. Ангелова”.

RELATED ARTICLES

Most Popular