Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградЛитургия, курбан и парад за празника на Симитли, стотици миряни почетоха Божията...

Литургия, курбан и парад за празника на Симитли, стотици миряни почетоха Божията майка, закрилница на града

Денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8 септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история. Божията майка е закрилница на града. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма в Симитли. Рано сутринта бе отслужена Божествената света литургия и миряните запалиха свещица за здраве. Постен фасул десетина казана приготвиха от църквата за гощавка.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с председателя на Общински съвет-Симитли Владимир Христов също запалиха свещ за здраве.

Децата от неделното училище към храма бяха в помощ на църквата. Пременени с тениски, на които бе щампован ликът на Богородица с Младенеца, децата чевръсто помагаха за събирането на цветята, сервирането и събирането на парите, оставени от хората в касите.

Храмът в Симитли е наречен на Рождество на Пресвета Богородица. Градежът на църквата започва веднага след Освобождението. Именно тогава градът започва да се населва с хора от планинските села. Нуждата от храм и от вяра по това време е била особено силно изразена. Инициативни хора създават комитет и започват събирането на средства за градежа на църквата. Местен свещеник взима кредит от банката за градежа на божия храм, който изплаща 20 години.

На обяд бе раздаден и курбан за здраве в двора на храма.

В късния следобед се проведе тържествено шествие, водено от мажоретен състав, което тръгна от централния площад в града до паметника на падналите за освобождението на Симитли.

Общинари, общественици и граждани положиха венци на признателност и се преклониха пред паметта на героите освободители. Веднага след вдигането на знамената на площад “Септември” в центъра на града започна музикалната програма.

Тържествата започнаха още вчера. Кулминацията бе шоуто “Симитли търси талант”.

Наградите на победителите връчи кметът Апостол Апостолов.

Най-талантливите момчета и момичета получиха парични и предметни награди. В категория „Индивидуално представяне“ на първо място бяха класирани 3 момичета.

В “Групови изпълнения” наградата взе Мажоретен състав към читалище “Свети Климент Охридски”. Сред отличените са децата от клуб „Малки шампиони“ и танцьорите от “Веселие”.

Снимки

  1. Кметът Апостол Апостолов заедно с председателя на Общински съвет-Симитли Владимир Христов запалиха свещ за здраве.

2. На централния площад бе представена музикалната програма.

RELATED ARTICLES

Most Popular