Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникЛовно-рибарското сдружение "Руй" в Трън чества 130-годишнина

Ловно-рибарското сдружение “Руй” в Трън чества 130-годишнина

Възкресено е най-старото ловно знаме у нас, извезано от австрийката Мария Матаз

Ловно-рибарското сдружение (ЛРС) “Руй” в Трън отбеляза 130-годишнината си. 25-ма ентусиазирани трънчани през 1892 г. поставили началото на организираното ловно движение в района. Първи председател на ловнострелческото дружество станал адвокатът Тодор Ахтаров, който е и собственик на мини, разказа председателят на ЛРС Иван Искренов.
Активът на ловнострелческата организация е един от инициаторите за учредяване на национална ловна организация в България. Трънското дружество било център на лова в Западните покрайнини.

ЛРС “Руй” е регистрирано през 2001 г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Сега в него членуват около 980 души. Всяка дружина има собствена база в гората. Ловците се грижат за 56 000 ха, което представлява цялата административна територия на община Трън. “Продължава направата на хранилки, изораване на дивечови ниви и изнасяне на храна в тежките зимни дни. Благоустрояват се къпалата, правят се солища и др., които благоприятстват за усъвършенстване на естествената среда на обитаване на дивеча. Просичат горски пътеки, оправят горски пътища, организират и други мероприятия, които влияят върху ефективността на лова”, посочи Искренов.

Активно в пограничния край е училището за любители рибари “Децата могат без дрога”.
С решение на Управителния съвет Националното ловно-рибарско сдружение удостои Иван Искренов със званието заслужил деятел на ловното движение. Бяха отличени най-възрастните и най-активните ловци.
В читалището “Гюрга Пинджурова” е подредена голяма трофейна изложба, съдържаща около 300 екземпляра. По случай празника бе разиграна томбола с три награди – ловна пушка, ловен нож и боеприпаси. Средствата, събрани от томболата ще се използват за финансиране на стрелбището, което изгражда в момента сдружението.
Ловците бяха поздравени от Даниел Тошков – заместник-председател на Националното сдружение на ловците и риболовците в България и от кмета на Трън Цветислава Цветкова.
Възкресено е най-старото дружествено ловно знаме у нас. То е собственост на Ловно-рибарското сдружение (ЛРС) “Руй” в Трън, съобщи на БТА неговият председател Иван Искренов.
Знамето е извезано преди 130 години от австрийката Мария Матаз. Заедно със съпруга й Франц купили зелен копринен плат и на него със златисти конци от двете страни Мария извезала сокол с разперени криле и надпис „Трънско ловджийско дружество”.
Двамата австрийци живеели в Трън. Г-жа Матаз ушила знамето доброволно; изработвала го дълго и с много любов, разказа Искренов. То присъствало на всички ловни мероприятия. Знамето било и начело на процесията на патронния празник на дружеството, който се отбелязвал на 12 юни, в деня на Св. Троица. По установен тогава ред, с музика и развято знаме всички отивали под строй да се черкуват, а следобед се устройвала стрелба по асфалтови панички.


Трънските ловци твърдят, че притежават най-хубавото знаме в България. Сега то се съхранява в Националния ловен музей, заедно с първия устав на дружеството “Сокол”.
“Чувствахме потребност да развеем знамето отново над трънските ловни поля, да строим ловците под него. Ръководството на ЛРС “Руй” реши, че трябва да възкресим спомена за изминалите 130 години, да стъпим на тях и да станем по-добри като човеци”, сподели Искренов. Затова със съдействието на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” е направена реплика на реликвата в Първомай. Знамето ще се върне като символ на ловната организация, каквото е било преди век.
ЛРС “Руй” е на 130 години и е едно от най-старите сдружения у нас. Трънското дружество било център на лова в Западните покрайнини. Сред новоприетите ловци в периода от 1899 г. до 1912 г. фигурират имена от цялата трънска околия и Западните покрайнини – Клисура, Цариброд и др., отбеляза Искренов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular