Sunday, May 5, 2024
HomeАктуално от днесЛозари изсипаха изсъхнало грозде пред земеделското министерство

Лозари изсипаха изсъхнало грозде пред земеделското министерство

 

В протеста се включиха и производители от Югозапада

 

 

Лозари от Югозападна България се присъединиха към протестите на колегите си в София.

В понеделник производители на грозде от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието в Столицата срещу “неадекватната и непрозрачна” според тях политика на държавата спрямо сектора им.

Именно сектор “лозарство” е сериозно по-недофинансиран от останали подотрасли в агросферата, акцентираха недоволните производители.

“Може да разследвате всеки един бранш колко е получил. Защо ние с дълготрайните насаждения получаваме най-малко? Този въпрос задаваме и на министъра, а оправданието е, че това е от предишните правителства. Ние искаме дългосрочна политика за 25 години, заяви Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

 

В конкретика – 120 лева на декар са получили от държавата лозарите, докато други сектори са взели в пъти повече – по 420 лева. По 80 стотинки на килограм за бяло и по 60 за червено грозде пък е изкупната цена на продукцията. Като се вземе предвид, че на декар разходите са около 1200 лева, а много от стопаните имат ипотеки и заеми, сметката излиза “на червено”.

“Настояваме за адекватни политики в областта на лозарството. Този проблем не е от вчера. Последната година и половина правихме над 20 срещи с министъра на земеделието, зам.-министъра, директора на Изпълнителната агенция по лозята. Непрекъснато ни се обещават неща, които не се случват. Очаквахме предложения от тях за дългосрочна, краткосрочна политика”, каза членът на Управителния съвет на Асоциацията на българските лозари – Калин Иванов. Той сподели, че са претърпели огромни загуби.

“Загубата на декар ни е около 400-500 лв. Диалогът куца, поканихме министъра да слезе и да обещае пред камерите”, допълни Иванов.

Протестиращите изсипаха и десетки килограми развалено грозде пред входа на Министерството на земеделието и поискаха среща с министъра Явор Гечев. Такава стана факт, като Гечев слезе, за да чуе исканията на недоволните граждани.

“Исканията на сектора са справедливи, особено в тази тежка година. Средствата за различните сектори не стигат, това е абсолютно ясно. Ставките за помощ са такива, каквито служебният кабинет ги е заварил, ние не сме пипали нищо. И понеже констатирахме, че има голяма разлика между винения сектор и останалите, преразпределяме средства и се ангажирахме да дотираме още с по 30 лева на декар”, коментира Гечев.

По думите му подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а за тези от тях, които получават и агроекологични плащания по Програмата за развитие на селските райони, сумата достига до 3602 лева.

RELATED ARTICLES

Most Popular