Monday, May 6, 2024
HomeРегионРила„Лятна академия” с беседа за Бог стартира в Рила

„Лятна академия” с беседа за Бог стартира в Рила

„Академиците” ще посетят местни храмове, ВЕЦ-а, Рилския манастир и Кирилова поляна

„Лятна академия за деца и ученици“ стартира в град Рила на 2 юли. Първата тема от програмата на т.нар. петъчно училище  е “Бог – творец на видимия и невидимия свят“ и ще бъде представена на участниците в местния храм „Св. Николай Мирликийски чудотворец“. На 9 юли малките „академици” ще гостуват на ВЕЦ „Рила“ (част от БАД „Гранитоид“), визитата е свързана с темата “Рила – моят роден край“. На 16 юли темата е „Молитвата, като начин на общуване с Бога”, а мястото на занятието – черквата „Св. пророк Илия“  и манастирът  „Св. Николай Летни“ в с. Смочево. „Животните и растенията в Природен парк „Рилски манастир“ – темата за 23 юли, с която децата ще бъдат запознати в Посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“. Последното занимание е планирано за 30 юли. Темите са две: „Рилският манастир и връзката му с общината” и „Пътеката на младия природолюбител“, във връзка с тях учениците ще посетят Рилския манастир и Кирилова поляна.

Както писахме, това е поредната от  2012 г. насам Лятна академия за деца и ученици в градчето. По традиция тя се организира от община Рила през лятната ваканция на съответната учебна година. „Тази година академията ще бъде през м. юли и ще съчетава дейностите на лятно училище, организирано от ОУ „Аверкий Попстоянов“, Неделно училище и дейностите по проекта „Инвестиции за бъдещето“ на община Рила. Програмата е направена така, че да ангажира свободното от училище време на децата и учениците по приятен, полезен и надграждащ начин и е разработена от община Рила, съвместно с директорите на образователните институции – ОУ „Аверкий Попстоянов“ и ОДГ „Д-р Тодора Миладинова“, както и въз основа на примерен план за катехизически теми, представен от иконом Стефан Костов – председател на Църковното настоятелство при храма „Св. Николай Мирликийски чудотворец“, гр. Рила”, съобщи говорителят на общината Мариана Костова.

Акцентът е към опознаване богатата история, природата на Рила и района, запознаване с традициите и бита на населението, приобщаване на децата към християнските и национални ценности, които са вечни и непреходни, и възпитание в християнство от ранна детска възраст чрез религиозно-нравствено образование.

„Летните занимания помагат на децата не само да поддържат знанията и уменията си, но също да откриват нови интереси, да бъдат по-мотивирани, да развиват своето любопитство и желание за работа по по-неформален начин.

Интересът, който проявяват децата и родителите, е голям. Всяка година „академията“ се посещава от около 30 деца на възраст от 7 до 9 години, на които община Рила подсигурява транспорта.

За участие в Лятна академия за деца и ученици- 2021 тази година интерес проявиха от НЧ „Христо Ботев 1918“, с. Смочево, заявявайки желание децата в село Смочево да посещават неделното училище”, допълниха от общината.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular