Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияМайк Помпейо: Българският съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в...

Майк Помпейо: Българският съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ заради корупция

  • Забраната важи и за съпругата и дъщеря му

 

Българинът със забрана да влиза в САЩ е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Посолството на Съединените щати у нас разпространи изявление на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Миталов за участието му в сериозна корупция“.

Андон Миталов е съдията, който в края на октомври миналата година разреши на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Владимир Путин.

В изявлението на Помпейо се казва, че в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Конкретни доказателства за това в изявлението не са посочени.

Освен спецсъдията Майкъл Помпейо обявява, че със забрана да влизат в САЩ са и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря им Гергана Миталова.

Държавният секретар на САЩ заявява, че това е първото подобно огласяване на името българско длъжностно лице и семейството му с наложена забрана да влиза в страната. И че решението потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

„Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, пише още в изявлението на Помпейо.

През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение “Русофили” Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular