Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятМакедонци „притоплят” старо изказване на Путин за писмеността

Македонци „притоплят” старо изказване на Путин за писмеността

Руското посолство в Македония пусна в туитър профила си поздрав по случай 24 май. То цитира изявление на президента Владимир Путин, в което той заявява: “Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи”.

Всъщност това са думи на Путин от 2017 г., разпространени след негова среща с тогавашния македонски президент Георги Иванов. След реакция от България тогава говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че президентът може би е имал предвид “македонските земи” като георграфско понятие. От посолството очевидно са решили да поздравят гражданите на Северна Македония с точно това изявление.

Поздравът бе пуснат в туитър профила, но не и в този във фейсбук. (Му го честитаме на братскиот македонски народ Денот на светите Кирил и Методиј, кој се слави како државен празник.
“Денеска во Русија е свечен ден – Денот на словенската писменост, а писменоста дојде кај нас токму од македонската земја” – Владимир Путин)

На написаното от руското посолство в Македония реагира българският евродепутат Ангел Джамбазки.

“Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. “Македонската” азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945 година. А лъжите са истински позор. Засрамете се”, написа той.

Думите на Путин бяха припомнени само от посолството в Македония. В България тонът бе различен. Руският посланик Елена Митрофанова честити празника чрез видеообръщение. Тя положи и цветя пред паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular