Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилМалки и големи се забавляваха и промиваха златоносен пясък в двора на...

Малки и големи се забавляваха и промиваха златоносен пясък в двора на Историческия музей в Кюстендил

  • Победителите получиха за награда торбичка със златоносен пясък и сертификат за участие

 

 

Дворът на Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил за ден се превърна в златоносно място за малки и големи. Деца и възрастни се включиха и забавляваха в организирания от Обединен детски комплекс-Кюстендил ден за промиване на златоносен пясък от реките в региона.

Съорганизатор на събитието беше и Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ( в София и на музейния златодобив присъстваха лично заместник-ректорът по научната дейност на университета проф. д-р инж. Емил Михайлов и преподаватели. Те запознаха ученици и родители с възможностите за обучение в ХТМУ и професионалната реализация на завършилите.

Възрастните също промиваха златоносен пясък.

Заместник-деканът на Факултета по металургия и материалознание доц. д-р инж. Ирена Михайлова разясни на присъстващите вида, произхода, строежа и находищата на минералите от малката минераложка изложба, която гостите от ХТМУ представиха.

В промиването на златоносен пясък се включиха близо 40 деца, които проявиха любопитство и въодушевление. Победителите получиха за награда торбичка със златоносен пясък и сертификат за участие.

По-възрастните също проявиха нескрит интерес към промиването на златоносен пясък и дори направиха проби.

Всички научиха, че могат да прекарат чудесно времето си сред природата, която трябва да бъде пазена и обичана и че промиването на златоносен пясък е едно прекрасно хоби.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular