Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаМалки художници от Дупница спечелиха награди с рисунки за природата

Малки художници от Дупница спечелиха награди с рисунки за природата

Карина Спасова и Михаела Ванева са трети на конкурс в Силистра, Теа Костадинова печели специална награда на РИОСВ – Русе

 

Непълнолетни художници от Арт ателие „Дон Кези” в Дупница спечелиха награди от Международния екологичен форум  „Сребърна 2020” – Силистра. Отличията са от национален конкурс за детска рисунка „Планетата Земя – безценен дар”. 11-годишната Карина Спасова печели трето място във възрастова група – 5.-7. клас, Теа Костадинова (в същата възрастова група, на 11 г.)е удостоена със специална награда на РИОСВ – Русе. Михаела Ванева, която е на 14 г., е класирана трета в своята възрастова група – 8.-12. клас.

„Участие в конкурса взеха 10 деца от ателието. Рисунките им са направени специално за конкурса, предимно акрилна техника и бяха по темите „Защитени растителни и животински видове” и  „Природата – безценен дар”. Темата за природата и екологията винаги е вълнувала децата от ателието и те с интерес и голямо желание се включват в конкурси на такава тематика. От рисунките им може да се научим много… как да опазваме околната среда, да се грижим за животните или пък да опазваме растителния свят”, каза преподавателят в ателието Елена Марулевска.

Михаела Ванева

В този конкурс могат да участват деца и ученици на възраст от 6 до 19 г., с право на представяне до 2 творби по тематични направления „Природни забележителности”, „Защитени растителни и животински видове”, „Природата – безценен дар” и „С любов и грижа за природата”. Критериите при оценяването на рисунките са отразяването на екологичната тема, оригиналност на идеята, цветово въздействие и композиция, прецизност на изпълнението, художествена изразителност и оригиналност. Творбите са оценявани от професионално жури с председател художничката Елена Маркарян. „Карина и Теа са  едни от най-талантливите деца в ателието, които са донесли множество награди за града ни от национални, международни и световни конкурси. Карина е горд член на фондация „Димитър Бербатов” за 2019 г. именно за високите й постижения в областта на изобразителното изкуство.

През 2019 г. рисунките на Карина и Теа участваха в Световен конкурс за детска рисунка на Фондацията за мир и сътрудничество и ООН „За по-безопасен свят – присъединете се към силите на ОДПЗЯО и бяха част от художествената изложба в двореца „Хофбург” във Виена, Австрия, по време на конференцията по научно-технологични изследвания на ОДВЗЯИ, за което получиха официални благодарствени писма и сертификати. Изложени бяха 39 произведения на изкуството, избрани от хиляди участници, в художествена изложба от 24 до 28 юни 2019 г.

Теа Костадинова

Само преди месец Теа донесе първото място от национален конкурс за детска рисунка „Джани Родари” в София, трето място в международен конкурс за детска рисунка в Перник и специалната награда на РИОСВ от конкурса в Севлиево, както и множество други през годините в ателието. Обича да рисува пейзажи и натюрморти, предпочита акрилната техника.

Михаела е изключително креативна, обича да работи с акрилната техника. Участвала е в много изложби и конкурси на детското творчество и също има редица награди!

И трите наградени деца са деца с изключителен талант и постижения в изобразителното изкуство! Въпреки пандемията децата от ателието участваха и участват в международни и световни конкурси за детско творчество онлайн, откъдето извоюваха безброй престижни награди и са в очакване на резултати за нови такива”, допълни Марулевска.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular