Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаМаргарита Алексиева осъди условно шофьор, предизвикал катастрофа на пътя Самоков-Дупница, плаща 2438...

Маргарита Алексиева осъди условно шофьор, предизвикал катастрофа на пътя Самоков-Дупница, плаща 2438 лв. разноски

Подсъдимият се забил в кола пред него заради превишена скорост, при удара пострадали четири жени

 

Мъж, причинил средна телесна повреда на свои познати при ПТП, е осъден условно, съобщиха от Районния съд в Дупница. Подсъдимият Н.С.И., който работи като управител на столично дружество, получава присъда “лишаване от свобода“ за 1 година и 3 месеца, чието изтърпяване е отложено за 3 години. Освен това изправеният на подсъдимата скамейка е лишен от право да управлява МПС за 1 година и 6 месеца. Подсъдимият ще трябва да заплати половината от направените разноски по делото (при общо разноски по делото 4876,60 лв.) – в размер на 2438,30 лв. по сметка на ОСО при ОП – Кюстендил, гласи решението на съдия Маргарита Алексиева.

На 18.06.2016 г. (около 14,00 часа) на второкласен път ІІ – 62, км. 54+169 м., при кръстовището му с пътя за Сапарева баня, при управление на моторно превозно средство (МПС) – лек автомобил (миниван) „Рено Трафик“ с рег. № РВ 89 93 СА, движейки се в посока Самоков – Дупница, изправеният пред съда е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Погазил е чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, според който участниците в движението по пътищата не трябва да създават опасности и пречки за движението, да поставят в опасност живота и здравето на хората и да причиняват имуществени вреди. Подсъдимият е нарушил забраните за движение със скорост по-висока от 60 км в час и за изпреварването на МПС, като не се е съобразил с поставените пътни знаци. Осъденият навлязъл в лентата за насрещно движение, предприемайки изпреварване на движещото се пред него МПС – лек автомобил „Опел Мерива“, с рег. № СО 81 72 ВР, при забранена такава маневра в пътния участък с пътен знак и с пътна маркировка – двойна смесена линия, без да спазва дистанция от движещата се пред него кола. Завивайки наляво, шофьорът не е могъл, поради несъобразената дистанция и движението си с превишена скорост, да спре и избегне удар в движещото се пред него ППС и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на четири жени. Една от пострадалите е аржентинската гражданка Емилсе Вивиана Моноф от Буенос Айрес, която получила фрактура (счупване) в областта на колянната става, довело до трайно затрудняване в движението на ляв долен крайник на пострадалата (за срок от 6 до 8 месеца). Втората от потърпевшите е аржентинската гражданка Роса Николоф, също от Буенос Айрес, която е била със  счупване на раменната кост в областта на лявата ръка, довело до трайно затрудняване в движението на крайника на пострадалата (за срок от 3 до 4 месеца). Третата пострадала е Елена Ана Юркевич, отново от Буенос Айрес. При катастрофата тя получила фрактура на лакътната става, довело до трайно затрудняване в движението на ляв горен крайник на пострадалата (за срок от 3 до 4 месеца). Пътният инцидент завършил със средна телесна повреда и за Снежина Емилова Михайлова – аржентинска и българска гражданка, на която била счупена гръдната кост, с разместване на ръбовете на фрагментите, довело до трайно затрудняване в движението на снагата на пострадалата (за срок от 3 месеца). За допуснатите престъпления подсъдимият, който до момента не е бил осъждан, ще трябва да изтърпи споменатите наказания. Изправеният на подсъдимата скамейка е признал вината си и е подписал споразумение с прокуратурата, признато от съда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Радина БЛАГОЕВА

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular