Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаМащабен ремонт на Вътрешно отделение и интензивния сектор в общинската болница на...

Мащабен ремонт на Вътрешно отделение и интензивния сектор в общинската болница на Дупница

  • Създаваме комфорт на болните, ще има и ВИП стаи, заяви прокуристът Мария Жайгарова

  • Кметът Методи Чимев: Темата „Затваряне на общинската болница“ е забравена, след финансовата стабилизация обновяваме здравното заведение

Изцяло нов вид ще имат Вътрешно отделение и интензивният сектор на общинската болница в Дупницадо края на ноември, стана ясно на пресконференция, дадена отпрокуриста на лечебното заведение Мария Жайгарова, медицинският управителя д-р Крум Бонев и кметът на общината инж. Методи Чимев.

„Започна част от мащабния ремонт на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Двете отделения стартираха първи с дейностите – по простата причина, че документите станаха по-бързо. Целта е да имаме отделение, отговарящо на стандартите на добрата медицинска практика,на съвременния начин на лечение на пациентите на лечебното заведение. Прави се основен ремонт – с подмяна на В и К, на компрометираните участъци на електрозахранването, с подмяна на таблата. Включена е и подмяна на дограмата. Ще бъде закупено ново медицинско оборудване, абсолютно всичко, което е необходимо, за едно чисто ново отделение.

Най-важното е, че този ремонт, както и всички, които предстоят, са съгласувани с РЗИ. Ще бъдат направени и помещения, които да отговарят на стандартите за лечение на пациенти, с необходимите помещения, с приемните кабинети, с абсолютно всичко, което да улесни приема и лечението на пациентите и създаването на комфорт на болните“, каза Мария Жайгарова. И допълни: „Работим и по един проект, сроковете ни притискат, но мисля, че всичко ще бъде наред. Срокът за приключване на ремонта е третата седмица на ноември.Ремонтът се извършва, за да бъде уютно и комфортно на пациентите и преди всичко лечението да става по-бързо и в по-добри условия. Ще има неща, каквито досега не е имало. За първи път се прави медицинска газова система. Така ще спре пренасянето на тежките бутилки. До всяко легло ще се подава кислород, ще има нови легла и нощни шкафчета. Ще има доста по -голям комфорт. Ще има стаи, които бяха за трима болни, сега стават за двама. Има стаи, в които изграждаме бани и тоалетни, т. нар. ВИП стаи“. Прокуристката съобщи, че ремонтът се извършва със средства на болницата, на общината и с външно финансиране, но не каза на каква стойност е обновяването.

От здравното заведение подчертаха, че приемът на пациенти продължава, въпреки ремонта. „Приемат се пациенти, без връщане. Намерили сме възможност да приемаме пациенти във всички отделения“, каза д-р Бонев.

Стана ясно още, че в болницата чакат ново разрешително за вдигане на много нива на някои от отделенията.От лечебното заведение уточниха, че е узаконен новият асансьор и предстои подмяна и на пътническия асансьор.

„Най-важното е, че преди няколко години имаше една непрекъсната тема:„Затваряне на общинската болница“. Е виждаме, че болницата не само, че не се затваря, но и се обновява изцяло. След финансово оздравяване, благодарение на тези двама достойни наши приятели дойде време да се обърне внимание и на битовата част да се създадат по- добри условия, да има добро оборудване.Така и медицинският персонал на болницата ще работи в по-комфортна среда.Аз мисля че от това повече няма какво да се желае. Единственото, което мога да добавя, е дай Боже,  по-малко болни – да не се налага да се ползва“, коментира кметът Чимев.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular