Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияМВР: 126 задържани, 62 от тях - с криминални прояви, и 80...

МВР: 126 задържани, 62 от тях – с криминални прояви, и 80 ранени полицаи

Самоделни бомби и коктейл „Молотов“ открити в палатките на протеста

 

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет на действията на полицията през вчерашния ден на протести.

Той заяви:

“Още от ранните часове на сутринта е започнало събиране на хора, които са се установили в района на сградата на Народното събрание. След 9 часа обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо полицейските служители, осигуряващи опазването на обществения ред.

Част от протестиращите започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички по служителите на реда, опитаха се да повредят полицейски автомобили. Бяха извадени жълти павета и използвани срещу полицейските служители, след което беше изсипана и слама при тях и беше направен опит да бъде запалена.

След това беше използван и спрей от част от протестиращите към самите полицейски служители. Към 14 часа на вчерашния ден за нарушаване на обществения ред бяха задържани 36 лица.

Около 18,30 ч. вечерта на площад „Независимост“ започнаха да се събират множество хора, като част от тях проявиха агресия и започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество технически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замерени бяха с всякакви твърди предмети като бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други.

След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират. След тези часове на пасивност използваха тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред.

Видеонаблюдението в центъра на София е заснело как протестиращи вадят от палатковите лагери самоделни бомби и пиротехнически средства. В една от палатките е бил открит дори коктейл „Молотов“, вследствие на което в 3 часа на 3.09.2020 година бяха предприети действия по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани лица 35 са с постоянен и настоящ адрес извън град София.

Образувани са 16 бързи производства, както следва: 12 – за извършено престъпление по чл. 325 от НК – хулиганство. По едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление по чл 131 от Наказателния кодекс – за нанесена лека телесна повреда на полицейски служител; и 4 бързи производства за извършено престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс – увреждане на чуждо имущество.

Пострадали са 80 служителя на Министерството на вътрешните работи. Транспортирани са, както следва: трима в болница “Пирогов”, 23-ма в Медицински институт на МВР, 13 – в болница „Царица Йоана“ и 41 са прегледани на място. Служителите са със следните наранявания: фрактура на крайници, травматични наранявания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

От трибуната на Народното събрание благодаря на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular