Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаМед. сестрите в общинската болница в Дупница се включват в протеста на...

Мед. сестрите в общинската болница в Дупница се включват в протеста на 1 март

  • Заставаме срещу лошите условия и неадекватното заплащане, при 24 г. стаж и работа като главна, старша и оперативна сестра взимам 640 лв., каза сестра №1 на МБАЛ „Св. Ив. Рилски” Маргарита Лазова

 

Медицинските сестри в общинската болница в Дупница ще се включат в националния протест на 1 март. Протестът е насрочен за 11,00 часа пред сградата на бившата Транспортна болница. Очаква се сестрите да бъдат подкрепени и от лекарите, санитарките и пациентите. „Ще подкрепим националния протест. С нас ще излязат и лекарите, санитарките и пациентите. Ние се обявяваме срещу условията, в които работим, и неадекватното заплащане. Искаме най-сетне общината да ни подаде ръка. Обичаме работата си и болницата, затова стоим и извиваме гръб. Вършим по 2-3 неща едновременно, за да направим икономии. Болницата се спасява от поне 4-5 г. и още не е спасена”, каза гл. сестра на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Маргарита Лазова. Тя обясни, че сестрите в общинската болница взимат малко над 600 лв. заплата. Основното месечно възнаграждение на санитарките в МБАЛ „Св. Иван Рилски” е 560 лв., а на сестрите – 580 лв. За нощните дежурства се плаща по 90 ст. на час. С добър трудов стаж стигаме до 600 лв. Аз съм с 24 г. стаж. Съчетавам работата си като старша сестра на „Хирургия”, главна сестра на болницата и оперативна сестра в „Хирургия”. Щатът ми е 640 лв. и толкова получавам, като се махнат данъците”, посочи Лазова.

Както стана ясно, националният протест първоначално е организиран спонтанно във фейсбук, но впоследствие получава подкрепата на съсловната организация – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Предвижда се провеждането на протестни митинги едновременно пред Министерството на здравеопазването в София, пред болниците и сградите на общинските администрации в цялата страна. Освен чрез протести сестрите заявяват исканията си за достойно заплащане и по-добри условия на труд и в декларация до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова. Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделение и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2% годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. В декларацията се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер. „Уважаеми управляващи, това са най-основните ни искания, за да запазим професиите на специалистите по здравни грижи и да останем и да работим в България! Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората! Защото не искаме повече да носим системата на гръб“, пише в протестната декларация.

RELATED ARTICLES

Most Popular