Friday, May 3, 2024
HomeБизнесМениджърът на дупнишка шивашка фирма: Оптимист съм, не се готвя за фалит,...

Мениджърът на дупнишка шивашка фирма: Оптимист съм, не се готвя за фалит, няма да затварям

Най-големият бич са кредитите, но с отсрочката на плащанията кризата не бива да плаши бизнеса толкова много, казва Даниела Симова

 

„Бода стил” –Дупница, е сред предприятията в региона, които продължават да работят, въпреки кризата и извънредното положение, свързани с новия коронавирус. Мениджърът на фирмата за производството на връхни облекла Даниела Симова е оптимист за бъдещето. Смята, че предприятието, определяно като част от средния бизнес, ще оцелее. Бизнесдамата е категорична, че не се страхува от фалит, но и не мисли за печалба в момента. Целта й сега е да опази живота на своите близките, сред които поставя и работниците си. Затова стриктно спазва изискванията – предприела е всички необходими превантивни мерки както във фабриките си, така и в личен план.

В момента предприятието шие пухени якета за износ и се подготвя за приемане на поръчка за гащеризони за хората на първа линия в битката Ковид 19. „Сега шием граждански облекла – пухени якета, за различни дестинаци, но главно за Япония. Това са поръчки, приети преди кризата. Готовата продукция ще се изнесе може би след кризата. От следващата седмица започваме производството на защитни гащеризони за хората на първа линия срещу заразата в България. Машините са подготвени за лепене на гащеризоните и чакаме суровината”, съобщи Симова. И допълни:

„Първата седмица след като на 13 март въведоха извънредното положение спряхме работа, но сега работим. Проучихме мненията на служителите и реших на 23 март фирмата да възобнови своята дейност, докато няма зараза в града. Всичко, което е необходимо, сме го направили. Раздали сме лични дезинфектанти на всички, навсякъде сме закачили диспенсъри с дезинфектанти. Отделно от това се дезинфектира и проветрява. Осигурили сме антибактериални сапуни и диспенсъри за всички работници. Както и маски. Ушихме маски, които раздадохме на всички работници, както и на нуждаещи с в града, ние даряваме маските, които шием, не ги продаваме. И в момента имаме 800 нови маски, които ще подарим”.

Симова подчерта, че в предприятието са само хората, които сами са решили да не спират работа.

В самото начало шефката на дружеството се обърнала към служителите си във фейсбук, където написала, че явяването им на работа не е задължително. Казала им да не идват на работа, ако: имат притеснения и се страхуват за здравето си; контактуват със завърнали се от рискови държави и не е минал задължителният 14 -дневен карантинен срок; имат грипоподобни симптоми. Както и да се върнат на работните си места, ако сами са взели решението. Гарантира, че неявяването им на работа няма да се отрази на трудовите отношения и няма да се счита за нарушаване на трудовата дисциплина. Всички били уведомени, че ако решат да дойдат на работа, трябва да са с маски.

„В момента не сме в пълен състав, около 10 % не са на работа. Отсъстват по различни причини. Има хора, които се страхуват, уплашени и притеснени са и напълно ги разбирам. Аз самата също се притеснявам, като гледам какво става в Италия например. Един ден съм с по-приповдигнато настроение, на другия се сгромолясвам. Като цяло не мога да проумея случващото се. Въпреки всичко не се стряскам, не се плаша. Не се страхувам от фалит и не се готвя да фалирам. Не мисля да затварям. Това не стои на дневен ред. Ако се наложи да спрем работа, имам готовност да плащам някакви суми, с които хората да могат да живеят. Не гоня печалба. Всеки, който гони печалба в този момент, за мен е кретен. Засега единствената ми задача е да опазя хората си – близките си, служителите, които считам, че са сред близките ми. Мисля как те да са здрави и да оцелеят. Това е моят приоритет. Не мога да мисля отсега за по-нататък. За мен наистина най-важното е да се справим с предизвикателството психически, хората да са живи и здрави”, допълни Симова.

Тя е категорична, че няма да кандидатства за изплащане на компенсации по мярката за работодатели „60/40”.

„Не смятам да се възползвам от мярката „60/40”. Мисля, че има нужда от дисциплина в социалния сектор. Фирми затварят, но има и такива, които търсят служители. Непростимо е на борсата да има хора, които получават социални помощи, и същевременно обявени работни места, които да не могат да се запълват”, заяви Даниела Симова.

Запитана за бъдещето на средния и малкия безнес в района, бизнесдамата отговори: „Спазвам изключителна дисциплина и съм ограничила контактите си, Принципно най-големият бич са кредитите. Има възможности обаче за отсрочка на плащанията и би трябвало да не са уплашени толкова много, независимо от това дали са ресторантьори или става въпрос за друг бизнес. Въпреки всички мерки, ако тръгне да се случва нещо лошо, ще се случи. Един Господ знае какво предстои. Според мен след немного дълго време нещата ще се оправят. Оптимист съм и сега, каквато съм била цял живот. Вярвам. По-добре е човек да бъде оптимист, отколкото песимист. Когато човек вижда в черни краски, когато е песимист, по-трудно стават нещата. Отчаянието е най-лошият съветник”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Фалит няма да има,просто хората работят за 300-600лв което е смешно на цялта тая инфлация.Като често се случва и на полувин усигоровки!!!

Comments are closed.

Most Popular