Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникМинистърът на образованието проф. Н.Денков и кметът на Перник С. Владимиров прерязаха...

Министърът на образованието проф. Н.Денков и кметът на Перник С. Владимиров прерязаха лентата на нов STEM кабинет

С откриването на новоизграден *STEM кабинет започна учебната година в ПМГ „Христо Смирненски“ в Перник. Гости на първия учебен ден в гимназията бяха министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, кметът на Община Перник Станислав Владимиров, зам.-кметът Стефан Кръстев и началникът на РУО-Перник Ваня Коконова.

„За първи път в класните стаи започвате едно ново приключение. Приключение като всяко друго – пълно с препятствия, трудности, но и положителни емоции, надежда за успех, надежда за нови хоризонти, нови възможности, за които даже не сте и мислили до сега“, каза министър Денков. Той призова ,учениците да вярват в науката. „Знайте, че науката и красотата вървят ръка за ръка, също и с изкуството. Защото в науката има много красота и в красотата има много наука. Пожелавам ви успех и дано да имаме напълно присъствена учебна година. Пазете се, пазете и другите около вас“, призова министърът на образованието.

„15 септември е големият ден, който обединява всички българи. Денят на началото! Денят, в който се сливат радост, усмивки, вяра и надежда. Денят, в който всички се покланяме на апостолите на знанието“, каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров. „Светът е пред вас, но за да го завладеете, ви трябва приятелски подадената ръка на вашите учители, трябват ви техните знания и житейска мъдрост, тяхната човечност и топлота. Бъдете любопитни, не спирайте да търсите и отстоявате себе си, за да откриете своя път“, обърна се той към учениците.

В STEM ученици на ПМГ „Христо Смирненски“ демонстрираха работата на клуба по роботика и представиха целите на кабинета.

* STEM е абревиатура за Science, Technology, Engineering, Maths – Наука, Технологии, Инженерство, Математика. Това е направление в образованието, което разглежда отделните дисциплини като обвързани в един общ контекст с различни препратки и връзки помежду си. Обучението по STEM предполага подход, който изгражда умения за критично мислене, анализ, изследване и проследяване на взаимовръзки между отделни дисциплини и сфери на познание.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular