Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоМинистър Вълчев даде отлична оценка за работата на училищата в Банско: В...

Министър Вълчев даде отлична оценка за работата на училищата в Банско: В Пиринско сте отличници по изучаване на религия

  • Кметът Георги Икономов: Във всяко училище има работещ медицински кабинет

Образователният министър Красимир Вълчев бе на официално посещение в Банско. Той и кметът Георги Икономов посетиха Началното училище „Св. Паисий Хилендарски”, Професионалната гимназия по електроника и енергетика в Банско и ОУ „Св. Климент Охридски” – Добринище.
Министър Вълчев бе впечатлен от доброто партньорство между общината и учебните заведения. „Хубавото в нашето училище е, че колективът се подмладява, но има много здрава спойка между опитните и млади колеги. Имаме работещо училищно настоятелство и обществен съвет. Родителите ни помагат много и работим заедно. Имаме 10 клуба за занимания по интереси – математика, музика, екология, английски език“, каза новият директор на началното училище в Банско Евгения Тренчева.
Тя изтъкна, че общината е решила един дългосрочен проблем с натовареността на улицата пред входа на самото училище.
„Тук, в Благоевградска област, сте отличници по изучаване на религия в училищата“, каза образователният министър пред колектива на началното училище. Благодарение на общинската програма децата се записват на СИП „Религия“, а родителите подкрепят това начинание.
Благодаря на кмета Икономов за подкрепата, каза директорът на Професионалната гимназия в Банско Сашка Тодорова. Най-голямата придобивка, реализирана по програма, е ремонтът, благодарение на който днес училището спестява по 20 000 на година от топлоенергия. На срещата директор Тодорова изрази и благодарност към министъра за отпуснати средства по инвестиционна програма на МОН за изграждането на новата отоплителна инсталация и присъединяването към местното топло дружество. „Банско е много добро място за живеене, което учениците ще разберат след време“, категоричен бе кметът Икономов.
В Професионалната гимназия по електроника и енергетика министърът се срещна с учениците от 12-ите класове, разгледа часа по програмира на уебдизайн, учебната практика по запомнящи се устройства и часа по английски език.
Министърът обеща финансиране за физкултурния салон.
В ОУ „Св. Климент Охридски” в град Добринище бяха обсъдени основни проблеми в образованието, които са и на национално ниво. По-късно през деня министърът на образованието Красимир Велчев проведе среща дискусия с учителите от община Банско. Заедно с кмета на Банско Георги Икономов и началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов образователният министър изслуша всеки един учител и директор. На дискусията, която се проведе в Посетителския информационен център на града, педагозите изказаха своите притеснения и идеи относно по-качественото образование и развитие на децата. Във всяко училище има работещ медицински кабинет, отбеляза кметът Икономов.
3-те професионални гимназии са засегнати от демографската криза, а материалната база е остаряла, стана ясно от доклада, но кметът изрично обясни, че ще бъдат взети мерки.
В детските градини в Банско и Добринище има превишен капацитет на деца в групите, затова и общината е подела строежа на нова детска градина в Банско. Във всички училища е осигурено изхранване на възпитаниците.
Образованието в нашата община е на много високо ниво, заключи кметът Икономов.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular