Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесМинистър Стела Балтова: Стартираме зимния сезон без изискването за зелен сертификат на...

Министър Стела Балтова: Стартираме зимния сезон без изискването за зелен сертификат на ски зоните и по лифтовете

Стартираме зимния сезон без изискването за зелен сертификат на ски зоните и по лифтовете. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Очакваме един интересен зимен сезон. Последното проучване, което направихме, сочи, че 74% от българските граждани смятат, че условията за зимния туристически сезон са отлични. Ще трябва да спазваме изискванията,. Едното от тях е да имаме зелен сертификат. В хотелите това не е задължително, но ако искате да ползвате всички услуги като ресторанти например, трябва да имате такъв“, посочи министър Балтова.

„Много сериозно обсъдихме темата за зелен сертификат за лифтовете. Очакваме потвърждение на здравния протокол от Министерство на здравеопазването. Стартираме зимния сезон без изискването за зелен сертификат на ски зоните и по лифтовете“, каза още тя.

По думите ѝ интерес към България има към момента от Великобритания, Русия и Чехия. „Тази година ще имаме динамичен и конкурентен сезон, защото отвориха и нашите конкуренти като Франция, Италия и Австрия, но нашите курорти са готови. Щом се регистрира положителен турист, той трябва да бъде изпратен към лечебно заведение“, заяви тя. Според нея хотели за карантинирани няма да има. „Курортите и хотелите имат задължение да имат договор с лечебно заведение. Болният турист отива в болница. Няма никакви компромиси тук. Имаме разработени правила и указания, които действат в местата за настаняване и заведенията за хранене и те са съобразени със заповедите на здравния министър. Българското здравеопазване е организирано“, уточни министър Балтова.

По думите ѝ ще има и мобилни пунктове за тестване на място в курортите. „Курортите ни са в отлично състояние и са готови за сезона. Мерките за безопасност са много строги и те се спазват. Ще има създадени и коридори за туристите, по които ще се движат до самите лифтове. Ще има проветряване на кабинките на лифтовете, а хората ще се движат с маски. Надявам се да имаме хубав сняг“, посочи Балтова.

Тя добави, че вече около 40% от заетите в туризма са ваксинирани. „Правим проучване сред бизнеса. Тези 40% са ваксинирани или преболедували. Много интензивно в момента продължават да се ваксинират, а се правят регулярно и антигенни тестове“, заяви министърът.

„Не е лесно да се осигури организацията по този контрол на зелените сертификати. РЗИ осъществяват този контрол. Ще бъдат засилени проверките в курортите. Очакваме един добър, предизвикателен и успешен зимен сезон. Надявам се, че няма да се стигне до локдаун. Ситуацията в момента е динамична, но се надявам да преодолеем високия процент на заболеваемост и да имаме хубав и успешен сезон“, добави Балтова.

„Вече се подготвят оферти дори за следващите сезони. Вече потребителят търси сигурната дестинация. Усилията са ни към това да имаме много повече ваксинирани граждани. Работим в тази посока, посочи министърът.

„Народното събрание прие изменение към Закона за държавния бюджет. В чл. 112 има предвидени едни до 30 млн. лв. за подпомагане на туристическия бизнес. До края на тази година тези пари ще бъдат разплатени. Всичко е динамично и ще бъдат реализирани. Туризмът и пътуванията се отварят и са необходими инвестиции“, допълни тя.

RELATED ARTICLES

Most Popular