Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилМиряни посрещнаха в Кюстендил мощите на Свети Димитър

Миряни посрещнаха в Кюстендил мощите на Свети Димитър

Безценната реликва ще остане за поклонение до 29 октомври

Частица от Мощите на свети Димитър бяха посрещнати в Кюстендил в навечерието на празничния 26 октомври. С тържествен камбанен звън беше известено идването на светинята в едноименния храм в града. Светите мощи бяха посрещнати от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак. Присъстваха и много миряни, щастливи от възможността да зърнат и се докоснат до безценната реликва.

 

На 26 октомври Св. Православна Църква чества паметта на Св. вмчк Димитър Солунски, който е покровител на храма в кв. „Капията“. В навечерието на празника, в красивата църковна сграда беше отслужена празнична вечерня с Петохлебие.

“Желанието ни беше вярващия народ в деня на светеца да може получи неговото благословение. Свети великомъченик Димитър е покровител на един от храмовете в Кюстендил, но е и сред покровителите на града”, разказа архимандрит Исаак.
Програмата за отбелязване на празника продължи и на самия Димитровден с литургия и празничен водосвет.

Архиерейският наместник сподели още, че светинята ще бъде занесена и до с. Жабокрът, община Кюстендил, където се строи нов храм. “Ще отслужим молебен за здраве и благословение, което да спомогне и за набирането на средства за завършването на храма”, обясни архимандрит Иссак.
Светите мощи ще останат в Кюстендил за поклонение до 29.10.2022 г. (събота), включително.

RELATED ARTICLES

Most Popular