Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаМлада фармацевтка с две дипломи и собствен бизнес ще  работи за Сапарева...

Млада фармацевтка с две дипломи и собствен бизнес ще  работи за Сапарева баня в парламента

  • Мишел Виячева: Време е младите хора да се престрашат и участват в политиката

  • Градът има шанс, който времето ще определи като „исторически”

 

С №28 в бюлетината

Мишел Виячева е родена на 25.10.1992 г. Живее и работи в град Сапарева баня. Завършила е „Фармация” в Медицински университет – София. През 2019 г. завършва магистърска специалност “Обществено здраве и здравен мениджмънт” в Медицински университет – Пловдив. От 2017 г. насам работи като фармацевт в родния си град. Като кандидат за народен представител, Мишел Виячева е под номер 7 в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС за област Кюстендил. Срещаме се за разговор в близост до аптеката в Сапарева баня, където работи. Краткото ни интервю бе прекъсвано на няколко пъти от хора, които с рецепта в ръка искаха нейните съвети като фармацевт. Не върна никого и надълго обясняваше за медикаментите, предписани от медицинските специалисти. Мишел Виячева е млад и земен човек, който бързо скъси дистанцията и заговорихме на „ти”.

– Какво може да накара един млад човек да участва в политиката и как взе решение да бъдеш част от листата на ГЕРБ?

– Аз вярвам, че младите хора трябва да заемат своето място в настоящето на страната ни, за да градят бъдещето, към което се стремят. Получила съм образованието си в столицата и в Пловдив – градове, които предлагат далеч повече възможности за развитие от Сапарева баня, но избрах да се върна в родния си град, за да направя възможното той да се развива. Всеки от нас носи отговорност за развитието на държавата ни и е време младите хора да се престрашат и да поемат тази отговорност. ГЕРБ e първата политическа сила в България. Смятам, че в такава структура има хора с доказан опит в управлението, в законотворчеството и във взаимодействието със структурите на ЕС. Млад човек като мен може да даде различна гледна точка, свежи идеи и предложения. В синергията между младежкия плам и опитността се крие пътят, по който държавата ни трябва да тръгне.

В личен план решението да се кандидатирам за народен представител не беше лесно. Аз съм тръгнала по пътя на науката. Занимавам се с фармация и виждам своите перспективи в тази област. Ежедневно работя с хора, обичам работата си и виждам нейното значение. Когато се захвана с нещо, следвам го докрай. Не ми се иска да изоставя своите клиенти в аптеката, защото живея с техните истории и съдби всеки ден. Но смятам, че мога да бъда по-значима за хората от региона. Смятам, че имам енергия, действам последователно и аналитично и най-вече получих стабилната подкрепа на своето семейство. Това ми дава силна мотивация.

Фактът, че получих предложения и от други партии, за мен е доказателство, че усилията ми са забелязани и това, което до момента съм постигнала, е правилно. Не крия, че това ме ласкае. Но не се главозамайвам, аз съм в началото на своя път. Младите хора в България трябва да имат своето представителство в Народното събрание, за да повярват, че бъдещето е в техните ръце.

– В кои сектори виждаш себе си като най-полезна?

– Аз имам познания в сферата на здравеопазването. Завърших фармация в Медицинския университет в София. Имам магистърска степен от Медицинския университет в Пловдив в специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Работата ми в аптеката ми помага да видя потребностите, желанията и тревогите на хората. Процесът на отпускане на лекарства също може да се оптимизира. Електронното здравеопазване ще подобри здравето на българите, ще улесни достъпа им до системата и ще направи работата на лекарите много по-пълноценна, защото те ще имат пълна информация за медицинското състояние на пациентите.

Проблемът в малките населени места е свързан с отдалечеността на хората от личните лекари и аптеките. Едно от предложенията на ГЕРБ, които аз силно подкрепям, е въвеждането на длъжността телеасистент. Това ще улесни достъпа до здравни услуги на хората, които живеят в отдалечени и труднодостъпни места, ще помогне на тези, които изпитват затруднения при придвижването. Работата на телеасистентите е да предоставят лекарства и здравни услуги. Тази професия, съчетана със здравните медиатори, които работят с определени рискови или малцинствени групи, ще доведе да повишаване на здравната култура и общото здраве на хората.

– Живееш в Сапарева баня, каква е връзката ти с Пловдив?

– Родена съм в Пловдив и там завърших магистратура. Майка ми е била студентка в Музикалната академия, когато съм се родила. Оказа се, че когато се върнах да уча здравен мениджмънт в Пловдив, попаднах в същата сграда, в която съм се родила. Някога там е бил Родилният дом, а сега там е Фармацевтичният факултет. Иначе съм свързана изцяло с родния си град. Не останах в София, въпреки че там има повече възможности за развитие. Обичам Сапарева баня. Хората са дружелюбни и отзивчиви. А камъкът тежи най-добре на мястото си.

– С какво би помогнала на родния си град и района, ако бъдеш избрана за народен представител?

– Сапарева баня се разраства, градът ни привлича инвестиции, туризмът се развива. Това доведе до разкриване на нови работни места, средният доход на населението се повиши. В момента градът ни има шанс, който времето ще определи като „исторически“. Процесите на развитие се случват бързо и изискват хората да постигнат личностно развитие, което да отговаря на високото темпо. Сега ние трябва да дадем най-доброто, на което Сапарева баня е способна, за да поставим основите на сигурно и светло бъдеще. Затова аз смятам, че трябва да бъда там, където промените и политиките се решават, където имам достъп до информация за програми и проекти, които могат да развият вече започнатото в Сапарева баня в максимална степен. Имаме нужда от административен и законотворчески капацитет, които в допълнение с местните политики да ни превърне в туристически град, известен в цяла Европа. Минералната ни вода е с уникални характеристики. Към нея трябва да добавим добра инфраструктура, качествено обслужване и благоприятен бизнес климат, за да се мерим с най-известните SPA курорти в света.

Малко усилия сега ще гарантират стабилното развитие на града ни, ще осигурят сигурност и високи доходи на младите хора и те няма да търсят път към големите градове или извън границите на родината ни.

– Защо ГЕРБ?

– Защото ГЕРБ взима под внимание мнението на младите хора, защото е отворена към идеи и не е тромава структура, която задушава и потиска креативността. Тази партия гледа към бъдещето и не се страхува от работа. А работа има много. Поставени са основи, сега трябва да решим какво ще градим върху тях. Моят глас беше чут, а идеите ми – разбрани. За мен това означава, че говорим на един език. Управленският опит на ГЕРБ е огромен, капацитетът на структурите – неограничен. Понякога ни се струва, че нещо в държавата не се случва или се бави или пък е неправилно. Но доходите ни се увеличават, възможностите растат, инвестира се в образование и иновации, дигитализацията напредва. Това е бъдещето на младите хора – бъдеще, което им дава свобода и възможности.

 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

RELATED ARTICLES

Most Popular