Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСанданскиМлади майки даруваха с кърпа „бабата” Елена Мицева на женски празник в...

Млади майки даруваха с кърпа „бабата” Елена Мицева на женски празник в Поленица, кметът Г. Цветанов: Родиха се 14 деца м.г.

  • 80-годишната акушерка Величка Тончева: За 35 г. изродих 568 бебета

  • Рожденичката Васка Цветанова посрещна гостите с бонбони

С емоции и настроение премина Бабинден в санданското село Поленица. Женският празник се състоя в заведение в центъра на селото, което се смята за квартал на курортния град Сандански.

Величка Тончева

Организацията на празника бе изцяло от Красимира Донева – секретар-библиотекар в местното читалище. Домакин на празненството бе Васка Цветанова, която е и рожденичката. Затова посрещаше гостите с шоколадови бонбони, още на входа.

Красимира Донева

Всички млади майки от селото пристигнаха със своите дечица, за да присъстват на традиционните ритуали за празника. Първо кметът на село Поленица Гавраил Цветанов ги поздрави и с гордост съобщи, че в селото за миналата година са се родили 14 деца, пожела им да са живи и здрави и растат щастливи под грижите на родителите си.

Гаврил Цветанов и Васка Цветанова

Похвали се, че скоро ще бъде открито новото читалище и че е запазено училището в селото, макар че е нулева година за 1-ви клас. “Бабата” Елена Мицева пожела повече деца в бъдеще: тази година 14, а догодина – 30!
Младите майки извършиха ритуала поливане на бабата с кратунка вода, за да си измие ръцете, а после я даруваха с хавлиена кърпа. Мая Гълъбова дари на бабата (акушерка) медена погача, поливане, а после даде от цадилката бебето си на бабата за къпане и повиване.

Подробности в печатното издание

 

RELATED ARTICLES

Most Popular