Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаМоника Димитрова от Дупница с първа награда фестивал за училищен театър на...

Моника Димитрова от Дупница с първа награда фестивал за училищен театър на испански език в Бургас

Възпитаничката на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“  получи статуетка за главна роля в пиеса на Лорка, трупата отличена с медали и грамоти

Моника Димитрова от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница спечели първа награда за главна женска роля от фестивал за училищен театър на испански език на национално ниво. Единайсетокласничката е отличена за главна роля в пиесатата „Мариана Пинеда”  на Фернандо Гарсия Лорка, а цялата трупа от дупнишкото училище има медали и грамоти.

Отличията са от XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език, проведен в Бургас. Събитието е организирано от отдел “Образование” на Посолството на Кралство Испания в България. В него са участвали 25 училища от цяла България, в които се изучава испански език.

„Възпитаниците на  СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“се състезаваха в категория А за ученици, чийто първи чужд език е този на Сервантес. Там участие взеха театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Хасково. Нашите ученици представиха пиесата „Мариана Пинеда”  на Фернандо Гарсия Лорка.

В главните роли бяха Моника Димитрова от 11. б клас; Антон Йорданов, Елисавета Маринова и Даяна Нешева от 10. б клас; Калина Христова, Анита Алексиева и Михаела Георгиева от 8. б клас. Те впечатлиха журито с блестяща игра, отлично владеене на испански език и невероятна дикция. Иво Искренов от 10. б се грижеше за светлините, а съученичката му Яница Кирилова –  за звука.

Моника Димитрова заслужено бе наградена с първа награда за главна женска роля. Тя се въплъти в героинята, която умира за либералните идеали на Гранада през ХІХ век. Получи статуетка – една от големите награди на фестивала. Всички от трупата се завърнаха с медали и грамоти. Успехът им се дължи на испанския учител Ноелиа Рохас, която вдъхнови и подготви учениците, както и на Лилия Костадинова, учител по испански език, която ги подкрепяше през цялото време“, съобщават от учебното заведение.

RELATED ARTICLES

Most Popular