Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаМонтират датчици на уличните лампи в Дупница

Монтират датчици на уличните лампи в Дупница

Олга Китанова: С димиращи устройства намаляваме наполовина разхода на общината за улично осветление

Фотоволтаици ще бъдат изградени на покривите на училища, детски градини и болницата, обяви още зам.-кметът

Юлияна КОЛЧАКОВА

Община Дупница ще пести от разходите за улично осветление с помощта на датчици, монтирани на лампите. На пресконференция зам.- кметът по стопанските дейности Олга Китанова обяви, че вече се монтират димиращи устройства, които намаляват наполовина харчовете за осветление на улиците.

„Имаме разработен проект от компетентни инженери и монтираме датчици на уличното осветление. Те ще позволят в 2/3 от тъмната част на деня да се харчи с 50% по-малко енергия за осветлението, без това да притеснява гражданите, които ще се движат по улиците. Ще се ползват димиращи устройства, които намаляват осветлението, но без това да е видимо за човека. Закупили сме 400 димиращи устройства, в момента тече монтажа. Една част дори са монтирани и в последната фактура се вижда разлика. Това е подходът, който сме избрали за намаляване на разходи на общината за ел. енергия. Те са над 1 000 000 лв. годишно. Очакваме да постигнем добър ефект. Осветление няма да прекъсваме, гражданите и шофьорите по никакъв начин няма да страдат по пътищата”, обяви Китанова. Отбелязано бе още, че инвестицията не е голяма и ще помогне да се компенсират огромните разходи за сметосъбиране и сметоизвозване през следващата година.

Стана ясно още, че е заявен интерес от частни инвеститори, които искат да наемат покриви на общински сгради за изграждане на фотоволтаични централи. Става въпрос за част от училищата и детските градини, както и за общинската болница. „В момента сме на етап проучване възможностите за монтаж на фотоволтаици върху училища, детски градини, болницата… Разбира се, в разговорите, които ще водим, когато имаме готовност с предложенията, ще бъде част от тази енергия да бъде прехвърляна за общинските нужди, което ще осигури допълнително намаляване на разходите ни“, отбеляза Китанова.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular