Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаМОСВ провери рекултивацията на сметището край Дупница, отчете напредък

МОСВ провери рекултивацията на сметището край Дупница, отчете напредък

Екипи на Министерството на околната среда и водите провериха отново изпълнението на проектите за техническа рекултивация на закритите преди повече от 4 години стари сметища край Дупница и Бобошево, съобщават от ведомството.
Това се прави всяка седмица за 8 депа в страната – Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали.
В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете на тези общини заради забавената рекултивация на старите общински депа. МОСВ изиска от общините график на дейностите по рекултивацията.
След проверки на място от служители на МОСВ на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е установено, че и на трите депа има съществена мобилизация и напредък при реализиране на строителните дейности.
За депото в Перник, независимо от неблагоприятните метеорологични условия през последните дни и обилните дъждове, има напредък, който съответства с представения пред МОСВ график. На депото в Бобошево строителят е осигурил необходимата техника, теренът е равнинен, което позволява да се работи с добри темпове. На депото в Дупница са осигурени техника и работници, като дейностите се изпълняват при добра организация и по график.
За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на август и има определена дата за стартиране на дейностите в рамките на следващата седмица.
С редовните, ежеседмични проверки, ежедневната комуникация и създадената организация МОСВ цели да ускори процеса по довършване на рекултивацията на старите депа за битови отпадъци.. С усилията на местната власт дейностите трябва да приключат във възможно кратък срок без да се компрометира качеството на строителните работи.
Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура, припомнят от екоминистерството.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular